Diş Eksikliği, Psikolojik Problemlere Yol Açabilir

Diş Hekimi Uğur Bilkay, diş eksikliğinin bir çok soruna yol açabileceğini belirterek, “Eksik dişler kişinin daha yaşlı görünmesine neden olur. Kişide estetik kaygıların da etkisiyle ileri dönemde psikolojik problemlere sebep olabilir” dedi.

Diş Eksikliği, Psikolojik Problemlere Yol Açabilir
Diş kaybının zararları hakkında bilgi veren Diş Hekimi Uğur Bilkay, bu rahatsızlığın ilk olarak çene kemiğinde erimeye neden olacağını söyledi.

Kemikte erimenin ilk 6 haftada 1.5 milimetreye ulaşacağını ifade ededen Bilkay, “Erime ilk yıl daha sonraki yıllara oranla 10 kat daha hızlı gelişir. Eksik dişlerin yerine yerleştirilecek dental implantlar, yapay diş kökü oldukları için çene kemiğindeki erimenin oluşmasını engeller. Eğer diş kaybı çiğneme merkezi dişlerimizde ya da onlara yardımcı olan dişlerde meydana gelirse, hastalarımız çenelerinin o kısmını çiğnemede kullanamamaya başlar. Bu durum çiğneme esnasında dil ve yanaklarımızla yaptığımız doğal temizliğin yapılamamasına ve o bölgede diş hastalıklarının, tartarların ve hatta diş çürüklerinin oluşmasına sebep olabilir. Bu rahatsızlık çiğneme esnasında çenemizin kullanmadığımız tarafındaki çene ekleminde ağrı, hareketlilikte kısıtlanma ve ses çıkması gibi sorunlara da yol açar’’ dedi.

DİŞ EKSİKLİĞİ GASTROENTESTİNAL SİSTEM RAHATSIZLIKLARINA YOL AÇAR

Eksik diş sayısının fazlalığına bağlı olarak besinlerin yeterli miktarda öğütülemeyeceğini ifade eden Bilkay, bu durumun mide ve bağırsak sistemi hastalıklarına neden olacağını söyledi.

Eksik dişlerin kişinin yüz estetiğini de bozacağının altını çizen Bilkay, “Eksik diş, kişinin olduğundan daha yaşlı görünmesine sebep olur. Kişi rahat gülemez, estetik kaygılar baş gösterir bu da psikolojik problemler oluşturur’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA