ABD'deki Silahlı Saldırı

ABD'nin California Eyaleti'nde 14 kişinin ölümü ve 21 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı saldırının nedenine ilişkin soruşturma sürüyor.

Güvenlik güçleri, saldırının iş yerindeki husumet nedeniyle mi, yoksa terör eylemi amacıyla mı gerçekleştirildiğini tespit etmeye çalışıyor.

FBI ajanlarının saldırının meydana geldiği yerin yakınlarındaki Corona kentinde bir evde ikinci kez arama yaptığı öğrenildi. Evde yaşayanların, polis tarafından öldürülen saldırgan çift Seyid Rıdvan Faruk ve eşi Taşfin Malik ile ilişkileri ve aramanın sonuçlarına ilişkin açıklama yapılmadı.

Polisin, evdeki aramanın ardından bir kişiyi kelepçeleyerek götürdüğü belirtildi.

Saldırıda ölen 14 kişiden 12'sinin Seyid Rıdvan Faruk'un da çalıştığı merkezdeki iş arkadaşları olduğunun belirlenmesi, saldırının nedeninin iş yerindeki husumet olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

- DAEŞ'e bağlılık iddiası

Öte yandan, ABD basının güvenlik kaynaklarına dayandırdıkları haberlerinde, kadın saldırgan Taşfin Malik'in saldırıdan önce sosyal medya hesabından DAEŞ liderine bağlılık içeren paylaşımda bulunduğu ancak daha sonra bunu sildiği iddia edildi.

Haberlerde Malik'in başka bir isimle açtığı Facebook hesabından bu paylaşımı yaptığı öne sürüldü. Ancak başka isimle açılan hesabın nasıl Malik'le ilişkilendirildiği, mesajın ne zaman silindiği ve güvenlik yetkililerinin bu mesajı ne zaman ve nasıl tespit ettiklerine ilişkin açıklama yapılmadı.

New York Times gazetesi ise saldırının DAEŞ'in direktifi ve yönlendirmesi ile yapıldığına ilişkin delil olmadığını duyurdu.

ABD'de özellikle Cumhuriyetçi Parti çevreleri ve başkan adayları ile silah lobileri, saldırının bireysel silahlanma ile ilgisi olmadığını, bunun bir terör eylemi olduğunu savunarak, Başkan Obama'nın silah satışına kısıtlama isteyen çağrılarını zayıflatmaya çalışıyorlar.

- NRA yöneticisine "terörist" suçlaması

Daily News gazetesi ise bugünkü ilk sayfasında saldırganlardan Faruk'un resmine yer vererek "Bu bir terörist" ifadesini kullandı. Faruk'un resminin altına son iki üç yılda farklı nedenlerle toplu katliam yapan bazı beyaz ABD'lilerin resimlerini de ekleyerek, "Ancak bunlar da terörist" ifadesini kullandı.

Gazete, o resimlerin yanı başına da Ulusal Tüfek Derneği'nden (NRA) Wayne LaPierre'in resmini koyarak, "Ve bu adam da" diye yazdı. Başlıkta ise, "Seyid Faruk, NRA'nın ABD'ye karşı daha fazla kar etme adına başlattığı hastalıklı silah cihadı sayesinde psikopat katiller listesine dahil oldu" ifadelerine yer verildi.

NRA yetkilileri ve silah lobileri, ABD Anayasasındaki silahlanma hakkını savunarak Başkan Obama'nın istediği silah satışına kısıtlama getirecek yasaların çıkmasını engelliyor. Cumhuriyetçi Parti de silah lobilerine bu konuda destek veriyor.

ABD'nin California Eyaleti'ne bağlı San Bernardino kentindeki sosyal hizmetler merkezine saldırı düzenleyen Seyid Rıdvan Faruk ile eşi Taşfin Malik, 14 kişiyi öldürdükten sonra olay yerinden kaçmış daha sonra polisle girdikleri çatışmada araçlarında öldürülmüştü.

Saldırganlardan ABD doğumlu Faruk'un son 5 yıldır merkezde Kamu Sağlığı Birimine bağlı çevre sağlık uzmanı olarak çalıştığı belirlenmişti.

Kaynak: AA