Sudan'da Ateşkes Kararı

Devlet Başkanı Beşir, bir aylık ateşkes ilan etti

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in ülke genelinde bir ay süreli ateşkes ilan ettiği bildirildi.

Beşir, Sudan'ın bağımsızlığının 60'ıncı yıl dönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada, çatışmaların yaşandığı tüm bölgelerde bir aylığına kapsamlı ateşkes ilan edildiğini açıkladı.

Söz konusu ateşkesin geçen yılın başında çağrısı yapılan, ancak muhalif grupların itirazıyla aksayan diyalog görüşmelerine hazırlık olabileceği ifade ediliyor.

Geçen kasım ayında yapılan benzer bir diyalog görüşmesi feshedilmiş ve silahlı gruplar ile muhalif partiler 3 Aralık 2014'te Addis Ababa'da "Nida Sudan Bildirisi"ni imzalamıştı.

Söz konusu bildiri, "Tek parti devletinin kaldırılıp devlet mekanizmasının eşit vatandaşlık temelinde kurulması, bu amacın gerçekleştirilmesi için kitle iletişim araçlarından halk ayaklanmasına kadar her yola başvurulması, Darfur, Güney Kordofan ve Mavi Nil'de çatışmaların son bulması, sorunların siyasi meşveret yoluyla çözülmesi ve Sudan'da geçiş döneminde görev alacak geçici hükümetin kurulmasını" içeriyor.

Bildiri, Beşir ve Sudan hükümeti tarafından ağır şekilde eleştirilmişti.

Devlet Başkanı Beşir, 22 Eylül'de çatışma bölgelerinde 2 ay süreli ateşkesin yapılmasını öngören ve diyalog görüşmelerine katılacak silahlı grup liderlerinin affına ilişkin birer kararname yayımlamıştı.
Kaynak: AA