MHP Grup Başkanvekili Vural Açıklaması

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "MHP olarak biz tek millet, tek devlet esasına dayanan, üniter yapıdaki milli devlet bünyesinde Türkiye'nin anayasasının kurulması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Vural, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "Milli mücadeleyle kurduğumuz Türkiye Cumhuriyeti Devletine tarihin en büyük ihaneti ve kalkışmasının yaşandığı bir döneme girdik. Cumhuriyetimiz boyunca tarihimiz hiç böyle kapsamlı bir ihanet ve kalkışmayla karşı karşıya kalmamıştı" ifadesini kullandı.

"Unutmayınız ki 2014 yılında, 2015 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devletini yönetenler, bugün hendek kazan, özerklik ilan edenlerle beraber çözüm ortağı olmuşlardı" diyen Vural, "(Beraber yürüdük bu yollarda) şarkısını söyleyerek bugünlere geldiler" diye konuştu.

"Özerklik" tartışmalarına değinen Vural, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki soruşturmanın ise Meclis'teki yemini sonrasında başlatılmasına dikkati çekti.

Vural, sözlerine şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanı da bu özerklik girişimi için 'Yaşanan ihanettir' diyerek çok doğru bir tespit yapmıştır. Sonuna kadar Cumhurbaşkanına katılıyorum. AKP sözcüsünün, PKK yandaşlarının özerklik ilanıyla ilgili olarak 'Özerklik ilanı siyasi suikast girişimidir' tespiti de doğrudur. Bu ihanet sürecine götürenler kimlerdir, bizi bu noktalara kimler getirdi? Silahlarını bırakmamalarına rağmen bırakıyormuş gibi gösterenler kimlerdi? Cizre'ye, Silopi'ye, Diyarbakır'a, Sur'a, sokaklara, evlere PKK'nın hakim olmasını sağlayan bu ihanet sürecinin aktörleri kimlerdi? Gelin hep beraber birlikte Sayın Cumhurbaşkanının ifade ettiği bu ihanetin peşine düşelim."

Savcılığın, bu ihanetin sonuna kadar arkasından gitmesi gerektiğini ve göstermelik bir soruşturma istemediklerini dile getiren Vural, "Çözüm Süreci, ihanetin ve siyasi suikastin ilk kurşunudur. Umarım savcılar, aziz milletimiz adına bu ihanet ve suikast girişimini, arkasında bulunan bütün odakları, kim varsa, ucu hangi devlete, nereye varıyorsa varsın, bütün bunlarla ilgili bir soruşturma yapar" dedi.

AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay'ın, geçmişte bir televizyon kanalında yaptığı açıklamanın bir bölümünü izleten Vural, "İşte özerklik, ana dilde eğitim, anayasada Kürt kimliğinin tanınması gibi hususlar, 'Olgunlaştıkça yerine getireceğiz' diyerek, aslında bugün hendek kazanların özerklik ve öz yönetim taleplerini cesaretlendiren ifadelerdir" diye konuştu.

Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılanan TSK mensuplarına iadeiitibar ve tazminat konusunun gündeme geldiğini hatırlatan Vural, "Bu itibarsızlaştırma ve kumpas sürecinin sorumluları kimlerdi? Bu itibarsızlaştırmaları, bu kumpasları yapanlara karşı da milletimizin vergisinden değil, bu işlemleri yapanların cebinden bu tazminatı ödemesini temin edelim. Kendileri ödesinler" değerlendirmesini yaptı.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in açıklamalarına da değinen Vural, "Kaçak çayı fazla kaçıran Dolmabahçe figüranının beynine oksijen gitmediği son zamanlarda anlaşılmaktadır. Kalkıp utanmadan Türk milletine, Türklüğe dil uzatıyor ve umudunu kestiğini söylüyor. Bu milletten umudunu kesenin, bu milletin içinde yeri yoktur. Bu aziz bir millettir" ifadesine yer verdi.

-"Anayasa, yeni bir millet ve yeni bir devlet inşası değildir"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile gerçekleştireceği görüşmeden beklentilerinin ne olduğu sorusu üzerine Vural, geçmişte kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonundan sonuç alınamadığını hatırlatarak, "Şimdi anlaşılan o ki Adalet ve Kalkınma Partisi bıraktığı masayı tekrar kurmak istiyor" dedi.

MHP olarak, Anayasanın ilk 3 maddesinde anlam bulan esasları güçlendirecek, özgürlükleri esas alacak, demokratik standartları yükseltecek, toplum sözleşmesi niteliğinde bir anayasa yapılmasını istediklerini vurgulayan Vural, "MHP olarak biz, tek millet, tek devlet esasına dayanan, üniter yapıdaki milli devlet bünyesinde Türkiye'nin anayasasının kurulması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Farklı etnik kimliklere siyasi, hukuki statü tanınmasına karşı olduklarını belirten Vural, "Bu anayasa, yeni bir millet ve yeni bir devlet inşası değildir" görüşünü dile getirdi.

"MHP, HDP'nin olduğu bir uzlaşma komisyonuna katılacak mı?" sorusuna Oktay Vural, şu yanıtı verdi:

"Henüz belli değil. Bu konuyla ilgili Adalet ve Kalkınma Partisi, HDP'yle görüşmedi. Dolayısıyla hangi eksende ne öneri getireceğini bilmiyoruz. MHP olarak bununla ilgili uzlaşmanın hangi zeminde teşekkül edeceğini, dolayısıyla bununla ilgili parlamentoda oluşturulacak uzlaşma komisyonunun hangi ilkeler çerçevesinde oluşturulacağını bilmiyoruz. MHP olarak bu konuda biz parlamenter faaliyetlere komisyonlarda zaten devam eden bir partiyiz. O bakımdan MHP her zeminde cumhuriyetimizi, milli kimliğimizi, milli devletimizi korumaya kararlı bir harekettir."

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, komisyon kurulması konusunda inisiyatif alıp almayacağı konusundaki değerlendirmesi sorulan Vural, "Sayın Meclis Başkanının, nasıl bir inisiyatif oluşturacağını, bu görüşmelerden nasıl bir şey çıkacağını bilmiyoruz" dedi.

Kaynak: AA