DTO Başkanı Özer, 2015 Yılını Değerlendirdi

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Aralık ayı meclis toplantısında gelecek yıldan beklentilerini açıkladı.

DTO Başkanı Özer, 2015 Yılını Değerlendirdi
Denizli Ticaret Odası Aralık ayı Meclis Toplantısı’nda 2015 yılı değerlendirildi, 2016 beklentileri ele alındı. Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası 2015 yılı Aralık ayı Meclis Toplantısı’nda 2015 yılı değerlendirmesi yaptı ve 2016 yılı beklentilerini sıraladı.

Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Habib Yıldız’ın yönettiği Meclis Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Başkan Necdet Özer, üzüntü ve sevinçleri ile geride bırakılan 2015 yılında dünyada ve ülkemizde artan terör olaylarının dikkat çektiğini belirterek, “Dünyada Paris, ülkemizde başta Şanlıurfa ve Ankara olmak üzere diğer illerde meydana gelen olaylar, hepimizi derinden üzmüştür. 2015 yılında Türkiye’de iki genel seçim yapılmış, komşu ülkelerimizin kendi iç sorunları yoğunlaşmış ve ülkemizin komşu ülkeleriyle sıkıntıları artmıştır. Bu ve benzeri olaylar, ekonomimizi dolaylı bir şekilde etkilemiştir” dedi.

Türkiye ekonomisinin 2015 yılında, iki genel seçim ve jeopolitik risklerin etkisi altında kaldığını aktaran Özer, “Suriye’nin iç savaşa girmesi sonucu 2 milyon mültecinin ülkemize sığınmasının oluşturduğu etki, terörün sınırlarımız içine sızması gibi olumsuzluklar altında olmasına rağmen ülkemizin ekonomik performansı beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. 2015 yılı 3. çeyreğinde ekonomimiz, yüzde 4 büyümüştür. Olumsuz iç ve dış koşullar içinde ekonominin yüzde 4 civarında büyümesi önemlidir. Ekonominin diğer olumlu göstergesi mali disiplinin bozulmamış olmasıdır. Kasım ayında bütçe fazla verirken, faiz dışı fazla devam etmiştir. Yıllık enflasyon ise beklentilerin üzerinde olmuştur. Döviz kurlarındaki artış enflasyon üzerinde etkili olmuştur. Kasım 2015 sonu yıllık enflasyon, yüzde 8,10 oranına yükselmiştir. 2016 yılında enflasyonun kısmi olarak kontrol altına alınmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Özer, Türkiye ekonomisiyle ilgili 2016 yılında şu beklentilerinin olduğunu açıkladı: “Petrol fiyatları ve temel emtia fiyatlarından yararlanacak birkaç ülkeden biri Türkiye’dir. Düşük petrol ve emtia fiyatları Türkiye’nin dış finansman sorununu kolaylaştıracak ve kronik cari açık sorununu çözmede yardımcı olabilecektir. Aynı zamanda ekonominin en zayıf yönü olan enflasyon kısır döngüsü kırılabilir. Rusya, Mısır, Libya pazarlarının tekrar kazanılması, yatırımların artmasını ve ekonomik büyümenin doğal düzeye çıkmasını kolaylaştıracaktır. Ayrıca yapıcı siyaset ve muhalefet beklediğimiz gibi yeni Anayasa’nın bu dönemde yapılmasını ve terörden kurtulmayı arzu ediyoruz.”

2016 yılında Denizli ekonomisiyle ilgili beklentilerini dile getiren Özer, özellikle son yıllarda sanayileşme ivmesi zayıflayan Denizli’de yeniden imalat sanayindeki yatırımların artırmasını beklediklerini söyledi.

Özer, “Yeni fabrikalar kurulması, yeni yatırımların artması için var olan potansiyelimiz harekete geçirilmelidir. İhracatta görülen gerilemenin aşılması için çalışmalara hız verilmelidir. Bunun için bütün ilgili tarafların çözüm arayışına girmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Başkan Özer, sözlerine son verirken “2016 yılında, dünyada ve toplumumuzda huzur, barış ve kardeşliğin pekişmesini arzu ediyoruz. Bu duygularla tüm insanların yeni yılını sağlık ve huzur içinde geçirmelerini diliyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA