ASO Başkanı Özdebir Açıklaması

"Yapısal reformların bir an önce gerçekleştirilmesi ekonomik büyümeyi olumlu etkileyecektir"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 64. Hükümetin Eylem Planı'nın birçok yapısal reform vaadini içerdiğini belirterek, "Bu yapısal reformların bir an önce gerçekleştirilmesi ekonomik büyümeyi olumlu etkileyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

ASO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Oda'nın aylık Meclis Toplantısı'nda konuşan Özdebir, bu yılın 3. çeyreğinde ekonominin yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü hatırlatarak, 2015'te ekonominin yüzde 3 civarında büyümesinin beklendiğini ifade etti.

Net ihracatın büyümeye katkısının çok düşük olduğunu belirten Özdebir, "Bu durumun ihracat artışındaki yavaşlama nedeniyle önümüzdeki yıl da devam edeceği görülmektedir. Küresel ekonomik şartlar, en büyük ticaret ortaklarımızdaki düşük büyüme ve bölgedeki siyasi gerginlikler, çatışmalar ihracat artışı konusunda iyimser olmayı zorlaştırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Özdebir, 2015 yılının yurt içinde siyasi belirsizliklerin yaşandığı, dışarıda da jeopolitik risklerin arttığı bir yıl olduğuna dikkati çekerek, 1 Kasım seçimlerinin ardından siyasi belirsizliklerin ortadan kalkması ve gelecek 4 yıl boyunca başka bir seçim öngörülmemesinin siyasi belirsizlik riskinin uzun bir süre ortadan kalkacağı beklentisini doğurduğunu vurguladı.

Rusya ile yaşanan sorunlar ve Türkiye'nin güney sınırındaki çatışmaların 2016 yılında ihracatı olumsuz etkileyeceğine işaret eden Özdebir, bunun döviz gelirleri üzerinde baskı yaratacağının altını çizdi.

Hükümetin Eylem Planı'na ilişkin de görüşlerini paylaşan Özdebir, planının birçok yapısal reform vaadini içerdiğini aktardı. Özdebir, "Bu yapısal reformların bir an önce gerçekleştirilmesi, ekonomik büyümeyi olumlu etkileyecektir. Bu anlamda hükümetin reformlara yoğunlaşması önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Asgari ücret artışına da değinen Özdebir, devlet yetkililerinin artışın işverene yükünün bir kısmını üstleneceğini açıkladığını anımsattı. Asgari ücretteki artışın diğer ücretleri de etkileyeceğini belirten Özdebir, bunun firmaların rekabet gücünü zayıflatacağını ve istihdam olumsuz etkileyeceğini savundu.

Özdebir, 2016 yılının herkese sağlık, huzur, barış, bereket ve iyilik getirmesi dileğinde de bulundu.

Kaynak: AA