İngiliz Siyasetçiden 30 Yıl Önceki İfadeleri İçin Özür

İngiltere Başbakanı Cameron'ın Politika Şefi Letwin, 1985'de Londra'da yaşanan ayaklanmalara ülkedeki siyahi toplumun "kötü ahlaki tutumunun" neden olduğu yönündeki ifadelerinden dolayı özür diledi

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Politika Şefi Oliver Letwin, 30 yıl önce İngiltere'deki siyahi topluma yönelik kullandığı ifadelerinden dolayı özür diledi.

Birleşik Krallık Ulusal Arşivi'nin bugün yayımladığı bazı hükümet belgeleri arasında, Margaret Thatcher'ın başbakanlığı döneminde, 1985'deki Broadwater Farm ayaklanmalarında, o dönemde de Thatcher'ın danışmanlığını yapan Letwin tarafından yazılmış notlar yer aldı.

Thatcher'a iletmek için kaleme alınan notlardaki ifadelerine göre Letwin, olaylara, Broadwater Farm belediye evleri kompleksinde yoğun olarak yaşayan siyahi toplumun "kötü ahlaki tutumun" sebep olduğunu kaydetti.

İngiliz siyasetine yön veren önemli isimler arasında gösterilen Letwin, notlarında şunları yazdı:

"Sosyal rahatsızlığın kökü, kötü konutlar, gençlerin ötekileşmesi ya da orta sınıfın eksikliği değil. Alt sınıflar, işsiz beyaz kişiler, yıllar boyunca korkunç durumdaki kenar mahallelerde kamu düzenini bozmadan yaşadı. Ayaklanmalar, suçlar ve sosyal parçalanmaya, sadece bireylerin karakterleri ve davranışları sebep oldu. Yani, kötü ahlaki tutum devam ettiği sürece, şehirleri iyileştirme çabaları da boşa çıkacak."

Arşiv belgelerinde görülen bu ifadelerin tepki çekmesi üzerine Letwin bugün, 30 yıl önceki sözlerinden ötürü özür diledi.

Şu anda iktidardaki Muhafazakar Parti'nin milletvekili olan ve Başbakan Cameron'ın politika şefliği görevini yürüten Letwin, "30 yıl önce yazdığım özel bir notta yer alan bazı bölümlerin hem kötü üslupla yazılmış hem de yanlış olduğunu belirtmek istiyorum. Bu ifadelerin, koşulsuzca, herhangi bir incinmeye neden olmasından dolayı özür diliyor ve bu yönde bir kasıt olmadığına açıklık getirmeyi istiyorum" dedi.

Broadwater Farm ayaklanması, 1985 yılında Broadwater Farm isimli belediye evlerinde yaşayan siyahi bir gencin gözaltına alınmasının ardından İngiliz polisinin evine düzenlediği baskında, gencin annesinin hayatını kaybetmesiyle patlak vermişti. Olaylarda bir polis memuru yaşamını yitirirken, 230'dan fazla memur da yaralanmıştı.
Kaynak: AA