Gaziantep'te 'Kalkınma' Konferansı

Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü nedeniyle Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından “Gaziantep Büyüyor mu, Kalkınıyor mu” konulu konferans düzenlendi.

Gaziantep'te 'Kalkınma' Konferansı
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Metin Yıldırım tarafından Atatürk Kültür Merkezinde verilen konferansa GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı, Genel Sekreter Ercan Eroğlu, öğretim elemanları ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Metin Yıldırım, Gaziantep ekonomisinde çok hızlı bir büyüme trendinin olduğunu ifade ederek, kalkınma sorununun çözümlenmesi gerektiğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, “Türkiye 1937’den beri takeoff’tadır. Geleneksel toplum aşamasında Gaziantep’te ev ve atölye tipi üretim tarzı benimsenmiş, kalkışa hazırlık aşamasında dokuma sanayi gelişmiş, odalar kurulmuş, Gaziantep küçük sanayi merkezi haline gelmiştir. Kalkış aşamasına 1970’li yıllardan sonra giren Gaziantep’te tekstil sanayinin payı yükselmiş, yatırımlar 1980’den sonra hızlı bir şekilde artmıştır. Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması, küçük sanayi sitelerinin kuruluşu ile fabrika ve sanayi kuruluşu sayısında oldukça belirgin bir artış yaşayan Gaziantep, ticaretini önemli seviyelere getirmiştir” ifadelerini kullandı.

TÜİK’in sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksinde 30. sırada bulunan Gaziantep’in 3. kademe gelişmiş iller içerisinde yer aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, girişimci ruhu ve kültür, sanayi potansiyeli, firmaların rekabet gücü sayesinde endüstriyel büyüme odağı ve orta düzey gelişmiş bir kent olarak Gaziantep’in daha iyi konuma gelebileceğini ifade etti.

Gaziantep’in ekonomik, sosyal, eğitim, kültür ve sağlık göstergelerini analiz ederek, sektörel açıdan bir değerlendirme yapan Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, gri bir kent yapısından sıyrılarak yeşil, modern ve sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesini gerektiğini söyledi.

Yaratıcı şehirler ağı ve rekabetçi şehirler içinde Gaziantep’in olmasının gurur verici bir durum olduğunu Gaziantep Üniversitesi’nin ilin gelişimi için büyük destekler sağladığını sözlerine ekledi. Konferans sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı tarafından Yrd. Doç. Dr. Metin Yıldırım’a hediyeleri verildi.

Yrd. Doç. Dr. Metin Yıldırım’a teşekkür eden Prof. Dr. Bağcı, “Gaziantep olarak baktığım zaman Take-Off’dan geçmişiz. Her ne kadar kültür endekslerinde biraz gerilerdeysek de, Gaziantep Üniversitesi’ne toplamda baktığımız zaman toplumsal duyarlılık projeleriyle olsun değişik dokulara, en azından kültür endeksini de yükseltmek anlamında okuyan sanayi mi dersiniz daha değişik bir tür toplumsal duyarlılık projeleriyle biz o eksiği tamamlamaya çalışıyoruz. Patent başvurusu için sanayicinin bilinçlendirildiği bir üniversite halindeyiz. Girişimci gençler için ‘yeniden fikri olan beri gelsin’ bunlardan bir tanesi. Bütün öğrencileri, herkesi 28 Aralık 2015 tarihinde GAÜN Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan etkinliğe bekliyoruz. Kafamızda olan bir şeyi canlandırmak, fikir ve proje haline getirmek için orada yol göstericiler olacaktır” şeklinde konuştu.

Ayrıca konferans sonrasında Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halk Oyunları dersini alan öğrenciler, 25 Aralık Kurtuluş Bayramı vesilesiyle Yrd. Doç. Dr. Kürşat Korkmaz koordinatörlüğünde halk oyunları gösterilerini sundu.
Kaynak: İHA