Filistin'de İşsizlikle Mücadele

Birleşmiş Milletler (BM), ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Rusya'nın yer aldığı Ortadoğu Dörtlüsü Komite Büro Şefi Kito de Boer, Filistin'de gelecek 15 yıl içinde 1 milyon yeni iş olanağına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ramallah'ta düzenlenen "Ekonomi" konulu sempozyumda konuşan De Boer, "Filistin'de yüzde 2,5'e gerileyen ekonomik büyüme, piyasada gereken iş imkanını sunmak için yetersiz. Yeni gelenlere yer açmak için yüzde 6'dan daha fazla ekonomik büyüme gerekiyor" dedi.

Filistin'deki ticaretin, ülkedeki gayri safi milli hasılanın yüzde 15'ini oluşturduğunu anlatan De Boer, kalan yüzde 85'in ise İsrail ile karşılıklı ticaretle gerçekleştiğini ifade etti.

De Boer, şunları kaydetti:

"Filistin'de gelecek 15 yıl içinde 1 milyon yeni iş olanağına ihtiyaç var... Filistin'de yenilenebilir enerji kaynakları projeleri ile Gazze için 500 milyon dolar değerinde deniz sularının arıtılması ve doğalgaz borularının döşenmesi projeleri, Ortadoğu Dörtlüsü bürosunun öncelikleri arasında yer alıyor."

Filistin İstatistik Kurumu verilerine göre, Batı Şeria ve Gazze'deki işsizlik oranı yüzde 27,4.

- Ortadoğu Dörtlüsü

BM, ABD, AB ve Rusya'nın yer aldığı Ortadoğu Dörtlüsü, Ortadoğu'da tırmanan çatışmaların bir sonucu olarak 1991 Madrid Konferansı'na atıfla 2002 yılında İspanya'nın başkenti Madrid'de kuruldu.

Kaynak: AA