Demokratik Kongo, Ulusal Diyalog Yolunda

BM, ulusal diyalog sürecinin çerçevesini belirlemek için temsilci gönderdi

Birleşmiş Milletler (BM), Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde başlatılacak ulusal diyalog sürecinde görüşülecek konuları belirlemek üzere ülkeye temsilci gönderdi.

BM İstikrar Misyonu'ndan (MONUSCO) yapılan yazılı açıklamada, BM Büyük Göller Temsilcisi Said Djinnit'in ulusal diyalog sürecinde ele alınacak konuların ana hatlarını oluşturmak amacıyla ülkeye geldiği bildirildi.

Açıklamada, Djinnit'in ara bulucu olarak değil, iktidar ve muhalefetle beraber ulusal diyalog sürecindeki konuları belirlemeye yardımcı olması için gönderildiğine işaret edildi.

Öte yandan hükümet yetkilileri, ulusal diyaloğun yakın zamanda başlayıp sene sonundan önce sona ermesinin planlandığını belirtti.

Devlet başkanlığı tarafından hafta başında yapılan yazılı açıklamada, gelecek yıl düzenlenmesi planlanan seçimlerin huzurlu bir ortamda yapılması amacıyla başlatılacak ulusal diyalog sürecinin başkanlığını muhalefet ve iktidarın ortaklaşa yürüteceği ifade edilmişti.

Açıklamada, diyalog sürecine destek olması için uluslararası topluma ara buluculuk çağrısı da yapılmış. Önerilen bir kaç isim arasında Djinnit'in de bulunduğu kaydedilmişti.

Devlet Başkanı Joseph Kabila, hafta sonu ulusa sesleniş konuşmasında, muhalefeti ulusal diyalog sürecine katılma çağrısını yinelemişti.

Muhalefetin bir kısmı ile sivil toplum kuruluşları, uluslararası ara bulucu görevlendirildiğinde ulusal diyaloğa katılabileceklerini, 7 muhalefet partisini bir çatı altında toplayan G7 oluşumu ise katılmayacağını açıklamıştı.

G7 grubu, Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen 2016'da düzenlenecek devlet başkanı seçiminde yeniden seçilebilmek amacıyla diyalog başlatmaya çalıştığını ileri sürüyor.

Hükümet Sözcüsü Andre Alain Atundu da geçen hafta, Kabila'nın 3'üncü kez göreve gelmek istediğine ilişkin şimdiye kadar hiç bir açıklamada bulunmadığına dikkati çekmişti.

Ülkede gelecek yıl genel ve devlet başkanlığı seçimleri düzenlenmesi planlanıyor.
Kaynak: AA