Bir Hayat Bitti Bir Hayat Başladı

Geçirdiği trafik kazası sonrası tekerlekli sandalyeye mahkum olan balet Bora Acar Zöngür, hayata küsmeyip azmetti ve bale sahnelerinden sinema perdesine geçerek “Adım Adım” filmiyle ekranlarda başarısını gösteriyor.

Bir Hayat Bitti Bir Hayat Başladı
Önümüzdeki aylarda vizyona girecek olan “Adım Adım” filminin baş kahramanlarından engelli Bora Acar Zöngür, hayata karşı olan tutumuyla dikkat çekiyor. Daha önce de sosyal medya hesaplarında engelliler için çektiği videolarla gündeme gelen Zöngür, “Hayat daha yeni başlıyor. Geçirdiğim kaza sonrası tekerlekli sandalye ile hayatımı sürdüreceğim. Ama hayat denilen oyunun dışında kalmayı hiç düşünmüyorum. Başarılarıma daha da başarı katacağım. Bu oyunda ben de bir şeyler üretene kadar varım” dedi.

En büyük hayali balet olmak olan Bora Acar Zöngür, devlet sanatçısı olduktan iki ay sonra turne dönüşü geçirdiği trafik kazasında tekerlekli sandalyeye mahkum kaldı. Bir hayatın bittiğini başka bir hayatın ise başladığını belirten Zöngür, “Kaza 31 Ağustos 2014 tarihinde Antalya’da turne dönüşü gerçekleşti. Birçok şeyin bitip birçok şeyin başlangıcıydı. Balet olarak Kadrolu devlet sanatçısıydım. 8 yaşından beri icra etmeye çalıştığım mesleği yapabilmeye başlamıştım. Tek örnek ben değilim, Barış Türksever abimiz sahnede annesini ve dayısını kaybetti. Ama dans etmeye ne yazık ki ara vermedi. İnsanlar para verdi ve mutlu ayrılmaları lazımdı. Tolga Duyulur arkadaşımız kendi oğlunun doğumunu göremedi çünkü o sırada sahneye çıkmak zorundaydı. Ben ise Kösem Sultan oyununda hareketi yanlış yaptım diye omzumu çıkardım. Ama kulise geri dönemedim çünkü kulise dönseydim büyü bozulurdu ve sahneyi terk edemedim. O acıyla o oyunu bitirmek zorunda kaldım. Şimdi ise başıma bu kaza geldi sahneden ve danstan uzaklaştım. Birçok şey elimden alındı. Bedenimden yüzde 50’si alındı. Ama biz durmak yerine bir şeyler üretmeye çalışıyoruz” dedi.

“HAYATI DURDURAMAZSINIZ DURAN SADECE KENDİ HAYATINIZ”

Kaza sonrası 6 aylık süreçte psikolojik olarak bir çok kez hayata küstüğünü belirten Zöngür, “Kazadan sonra akut dönemde hayatı bırakmayı çok düşündüm. Hayatı bırakabilmek gibi bir cesaretim yok. Hayatı durduramazsınız duran sadece kendi hayatınız. Oyun devam eder ama siz oyunun dışına çıkmış olursunuz. Dikkat ettiğimde belki sahneye çıkamam ama hala üretebilirim dedim. Hayatı bırakamayacağım için fotoğrafçılık, DJ’lik, elektronik ortamda çizim yaptım. Basın ve halkla ilişkiler müdürü oldum. Sonra fark ettim ki insanların karşısına tekrar çıkabilirdim. Bu ekran karşısına geçmek olabilirdi. Gerçek engellilerin canlandırdığı bir film için teklif geldi bana. Şu anda montaj açısında. Haziran’ın ilk günleri başlamıştı çekimler, sinemada vizyona girmesi planlanıyor. İlk oyunculuk deneyimim oldu. eksiklerimi gördüm hiç değilse şimdi onların üzerine düşeceğim. Bu konuda eğitim almayı istiyorum. Çok fazla teklif var ama şu an yapamam zamana ihtiyacım var. Ama bu dalda ilerleyeceğim” dedi.

“BALEYİ ZİRVEDE BIRAKTIM”

Sekiz yaşında balet olmaya karar verdiğini belirten ve bunu başarana kadar çok çalıştığını ifade eden Bora Acar Zöngür, “Günü geldiğinde kadrolu devlet sanatçısı olmak, balet olmak istedim. Sanatımı icra ettiğimde insanlar beni ayakta alkışlasın istedim. 22 yaşında bunu başardım. 20 yaşında profesyonel dansçı olarak sahneye çıktım. 22 yaşında başarılı roller almaya başladım. 23 yaşında devlet sanatçısı olarak kadro aldım. 24 yaşında stajyerliğim bittikten sonra iki ay kadrolu balet oldum. O hayatımın akışını değiştiren kaza olmasaydı sadece bale üzerine yoğunlaşıp kariyerimin zirvesinde olacaktım. Zaten fiziksel olarak bu işi icra edebilecek en iyi yaştayım. O yüzden her zaman diyorum ki baleyi zirvede bıraktım. sadece bale üzerine yoğunlaşıp kariyerimin zirvesindeydim. Fiziksel olarak bu işi icra edebilecek en iyi yaştayım. Ve zirvedeyken bıraktım aslında" dedi.

“SORUNLAR VE ENGELİMİZ HAYATIMIZA YÖN VERMEMELİ”

Kaza sonrası hastane döneminin altı ay sürdüğünü belirten Bora Acar Zöngür, “Hiç ev yatağı görmedim. Otel odasında uyanıp evime gitmek için yola çıktım. Beyaz ve mavi önlüklü insanlar vardı. İzmir’e geri döndüm İzmir’den ayaklarım üstünde çıktım. Şimdi geri dönmek istiyordum ama bunu başaramadım. Ayakta yürüdüğüm sokaklardan geçtim. Merdivenlerini koşa koşa çıktığım evime 5 kişinin yardımıyla çıktım. Her şeye farklı açıdan bakıyordum. Yürümeyi yeni baştan öğrenmek imkansız ama yaşamayı yeni baştan öğrenebilirim dedim. Ama hiç bir zaman o psikolojiyi hiç bir zaman atlamayacağım. Bu benim bundan sonra benim bahanem değil. Herkesin bir şekilde sorunları var. Sorunlar hayatımıza yön veren şeyler olmamalı” dedi.

SOSYAL MEDYADA ENGELLİLERİN SESİ OLDU

Facebook, twitter gibi sosyal medya da engelliler adına yüklediği videolar ile engelli insanların sesi olan Bora Acar Zöngür bir anda fenomen oldu. Türkiye nüfusunun yüzde 15’inden fazlasının engelli olduğunu belirten Zöngür, “O videoları kendim için yapmıyorum. Bu engellilerin önüne az engel konması veya hiç engel konmaması için uğraşıyorum. Bazı sosyal medyalardan teklifler geldi para ile alakalı. Bunu etik bulmuyorum. Tabii ki reddettim. Bu işten para kazanıyorsam muhtaç insanların üzerinden tüccarlık yapıyor gibi hissederim ve buna vicdanım rahat etmez. Bana kimse yardım etmesin başka ihtiyaç sahiplerine yardım edilsin. Engelli arkadaşlarımız da bu haberi duyabiliyorsa, görebiliyorsa, idrak edebiliyorsa halen yaşıyor demektir. Nefes alıyorsa o tükettiği oksijenin hakkını vermek zorunda. Dışarıya çıksın ve bir sebep bulsun. Yaşadığının önce kendi farkına varsın ve yaşamanın hakkını versin" diye konuştu.

Kaynak: İHA