Tayvan'da Başkanlık Seçimlerine Doğru

Seçimler öncesinde ilk kez kameraların karşısına geçen adayların gündeminin ilk sırasında ulusal savunma sanayi var

Tayvan'da 16 Ocak'ta yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde adaylar, kameraların karşısında ülkenin önemli konularını tartıştı.

İktidardaki Kuomintang Partisi'nin (KMT) adayı ile Demokratik Gelişimci Parti (DGP) ve Önce Halk Partisi'nin (ÖHP) başkan adayları kameralar önüne çıktı. KMT adayı Eric Chu ile DGP adayı Tsai Ing-wen, Tayvan'ın kendi savunma sanayisini geliştirmesi konusunda benzer görüşler ileri sürdüler.

İlk defa kameralar önünde tartışan adaylar, ülkenin teknoloji ve bilim temelli bir askeri yapılanmaya ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı.

KMT adayı Chu, silah ithalatının koordineli bir şekilde yapılması gerektiğine dikkati çekerek, Tayvan'ın teknolojik yeterliliği üst düzey silahlara ihtiyacı olduğunu ve bu tür silahların yazılımlarının ülkede gelişmekte olan sanayinin de desteğini alabileceğini savundu.

Muhalefetteki DGP adayı Tsai Ing-wen ise ulusal savunma sanayisinin önemine vurgu yaparak, teknolojik standartları artıracak şekilde özel ve devlet teşekküllerinin birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Kamuoyu yoklamalarına göre başkan seçilebilme olasılığı yüksek olan ve başkanlığı döneminde Çin ile ilişkilere mesafeli olacağı belirtilen kadın aday Tsai Ing-wen, "kapsamlı ulusal savunma stratejisi planını" gündeme getireceğini açıkladı.

Şu anki Kuomintang Partisi yönetiminin son dönemde Çin hükümetiyle yakınlaşma emareleri göstermesi, Tayvanlı seçmen tarafından tepkiyle karşılanıyor. Geçen kasım ayında Başkan Ma Ying-jeou, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Singapur'da bir araya gelmişti.

ABD yönetimi ise 16 Aralık'ta Tayvan'a 1,83 milyar dolarlık iki savaş gemisi, füze sistemleri ve amfibi araçlardan oluşan askeri ekipman satışını onaylamıştı.
Kaynak: AA