Edirne'de 2015 Yılı Böyle Geçti

Türkiye'nin Avrupa sınırındaki serhat kenti Edirne'de 2015 yılını sevindirici ve üzücü pek çok olayla geçirdi.

AA muhabirinin derlediği haberlerle 2015 yılında yaşanan bazı önemli olaylar Türkiye ve dünyaya şöyle duyuruldu.

Romanlar, mehter takımı için nota öğrenmeye başladı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in talimatıyla Romanlardan oluşturulan mehter takımı, nisan ayında solfej ve nota derslerine başladı. Mehter takımı üyeleri, Tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda nota eğitim aldı. Bu arada Roman Çeribaşı Fikri Ocak, yorgunluğunu gerekçe göstererek demokratik yollardan seçim yapılması çağrısında bulundu.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Edirne’de bir alışveriş merkezinde düzenlenen imza gününe katıldı.

Selimiye Camisi'ne "çorapsız" girilemeyecek. Edirne Müftülüğünün başlatacağı yeni uygulama kapsamında, Selimiye Camisi'ne çorapsız girilememe kararı alındı.

Meriç'te adada kalan kaçakları AFAD kurtardı. Yunanistan'ın sınırında yakalayarak Meriç Nehri'ndeki bir adacığa bıraktığı iddia edilen 3 Suriyeli kaçak AFAD'ın uzun süren operasyonuyla kurtarıldı.

Sultan II. Abdülhamid'in çektirdiği fotoğraflar sergilendi. Osmanlı padişahlarından Sultan II. Abdülhamid döneminde çekilen fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisi, Edirne'de açıldı. Valilik ile İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğiyle Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda, 1890'dan 1908 yılına kadar tarihlenen 68 fotoğraf sergilendi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos Türk - Yunan sınırında. Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, Yunan askerlerinin Paskalya Bayramını kutlamak için geldiği Yunan sınırında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonda arayarak, görüştü.

Şehit polisin adı sokağa verildi. Edirne'de, silahlı kavgaya müdahale ederken şehit olan polis memuru Hüseyin İmrağ'ın adı, kentteki bir sokağa verildi. Fatih Mahallesi 42. sokağın ismi, Edirne Belediye Meclisi kararıyla "Şehit Polis Memuru Hüseyin İmrağ Sokağı" olarak değiştirildi.

Selimiye'ye "UNESCO" künyesi asıldı. Selimiye Camisi'nin bahçesine, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer aldığına ilişkin künye yerleştirildi. Selimiye Camisi, 16 yıl sonra "mahyalandı". Kutlu Doğum Haftası kapsamında, Selimiye Camisi’ne 16 yıl aradan sonra mahya asıldı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen AK Parti Edirne İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katıldı.

"Kadına şiddet uygulayana ruhsat yok". Edirne Belediye Meclisi, kadına şiddet, çocuk istismarı ve uyuşturucu gibi suçlardan hüküm giymiş kişilere toplu taşımacılık için ruhsat verilmemesi kararı aldı.

Edirne'de yük vagonuna gizlenmiş 35 kaçak yakalandı. Edirne Ayşekadın Tren Garı'nda iki yük vagonuna gizlenmiş aralarında bebeklerinde olduğu 8'i çocuk 35 Suriyeli kaçak yakalandı.

Roman mehter takımı ilk konserini verdi. Nota ve solfej eğitimleri sırasında zorlanmaları nedeniyle gündeme gelen Romanlar'dan oluşan Mehter, Selimiye Camisi'nden mehter başının komutuyla Saraçlar Caddesi'ne kadar yürüdü daha sonra ilk konserini verdi.

Edirne'de Eski Cami 24 saat açık kalacak. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, geçen ay Selimiye Camisi'nde alınan 24 saat açık kalma kararının Eski Cami'de de uygulanacağını söyledi.

Edirne'de 6. Balkan Çocuk Şenliği. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programı çerçevesinde düzenlenen 6. Balkan Çocuk Şenliği kapsamında, Bosna Hersek, Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Moldova, Sırbistan ve misafir illerden gelen öğrenci kente geldi.

Tırın yakıt deposunda 122 kilogram eroin ele geçirildi. Edirne'de bir tırın yakıt deposunda 122 kilogram 680 gram eroin ele geçirildi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Edirne'de. Seçim mitingi için Edirne'ye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu partilileri kentin gişelerinde karşıladı. KIlıçdaroğlu, mitingde partililerine seslendi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Birinci Balkan Harbi sırasında yaralanarak tedavi gördüğü Edirne Askeri Hastanesinde vefat eden dedesi topçu er Hacı Hasanzade Mehmet Efendi'nin mezarının da bulunduğu Edirne Askeri Hastanesi Şehitliği'ni ziyaret etti. Bakan Eroğlu, şehitlikte dua etti.

Uzun Köprü UNESCO geçici listesine alındı. Uzunköprü ilçesindeki, "dünyanın en uzun taş köprüsü" olarak bilinen Uzun Köprü, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alındı.

Edirne Valiliği, mayıs ayında başıboş atların toplanması ve bakımı için 5 bin lira maaşla çoban tuttu.

Edirne'nin fethinin 654. yılı törenle kutlandı.

Bulgaristan'a açılan gümrük kapılarındaki tır kuyruğu oluştu. Bulgaristan tarafının Kaptan Andreevo Sınır Kapısı'nda düzenlenen "rüşvet" operasyonuyla ortaya çıkan personel açığı nedeniyle tırların işlemleri uzun sürdü. Kapıkule Gümrük Kapısı'nda 20 kilometre tır kuyruğu oluştu.

Taşkın suları çekildi, Er Meydanı'nda temizlik başladı. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı'nda, taşkın sularının çekilmesinin ardından balçık temizlenmeye başlandı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Er Meydanı çayırında incelemede bulundu.

Edirne'de Romanlar, Kakava-Hıdırellez Şenlikleri kapsamında adetleri gereği şafak sökmeden Tunca Nehri kenarında buluştu. Kakava ateşinin Sarayiçi adasında yanmasıyla kutlamalara başlanan Kakava-Hıdırellez Şenlikleri sabaha karşı Tunca Nehri kenarında devam etti. Romanlar, gelinlik giyen genç kızların başı çektiği gruplar halinde dans ederek nehir kenarına geldi. Davul zurna eşliğinde dans eden Romanlara kent sakinleri ve turistler de eşlik etti.

Edirne'de aniden bastıran şiddetli sağanak ve fırtına kentte hayatı olumsuz etkiledi. Fırtına dolayısıyla Kent Ormanı'ndaki pek çok ağaç devrildi.

Restorasyonu tamamlanan "Osmanlı darüşşifası" açıldı. Edirne'deki Sultan 2. Bayezid Külliyesi'nde bulunan Sağlık Müzesi, yenilenen canlandırma ve kompozisyonlarıyla ziyaretçi kabulüne başladı.

Amerikalı gurmeler, Edirne'de saray mutfağını denedi. Uluslararası Gastronomi Birliği "Chaine Des Rotisseurs"ün Amerika temsilciliğinden gelen 65 gurme, Osmanlı saray mutfağındaki yemeklerin tadına baktı. Gurmelere çeşitli tatlar sunuldu.

Edirne'de "Özgecan Kadın Lokali" açıldı. Edirne'de, İçel'in Tarsus ilçesinde öldürülen Özgecan Aslan'ın anısına lokal açıldı.

5. Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali kortej yürüyüşüyle başladı. Festivalde ücretsiz ciğer dağıtıldı.

Edirne Asker Hastanesi Şehitliği ziyarete açıldı. Şehit sayısı bakımından Çanakkale Şehitliği'nden sonra Türkiye'nin ikinci büyük şehitliği olduğu belirtilen Edirne Asker Hastanesi Şehitliği, törenle ziyarete açıldı.

Edirne'de baraj inşaatındaki göçük. Edirne İpsala'daki Hamzadere Barajı inşaatına bağlı sulama kanalı çalışması sırasında göçük meydana geldi.

MHP Edirne İl Başkanlığı'nca İstasyon Meydanı'nda miting düzenlendi. MHP Genel BaşkanI Devlet Bahçeli mitingde konuşma yaptı.

Tunca Köprüsü'nün aydınlatması tamamlandı. Tunca Nehri üzerinde Mimar Mehmet Ağa tarafından 1608-1613 yıllarında inşaa edilen Tunca Köprüsü'nün (Ekmekçizade Ahmetpaşa Köprüsü),ışıklandırma sistemi haziran ayında düzenlenen törenle devreye alındı.

Edirne'de, Balkan Roman Birliği kuruldu. Balkan ülkelerindeki bazı Roman derneklerinin bir araya geldiği Balkan Roman Birliği (BAROM), Edirne'de kuruldu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu Edirne'ye geldi. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan ve Ahmet Davutoğlu partisinin İstasyon Meydanı'ndaki mitingine katılarak hitap etti.

7 Haziran seçimleri sonucunda AK Parti adayı Şemsettin Emir, CHP adayları Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan milletvekili seçildi.

Atletler sınırı vizesiz geçti. Türk, Yunan, Bulgar Dostluk Grubu Derneği'nce düzenlenen "Sınırsız Dostluk Yarı Maratonu"nda atletler, Türkiye-Yunanistan sınırını vizesiz geçti.

Edirne'deki Üç Şerefeli Cami'de  "24 saat ziyaret ve ibadete açık" uygulaması başlatıldı.

Diyarbakır'dan yola çıkan Ezidiler, Edirne'ye ulaştı. Diyarbakır'dan yola çıkan ve Edirne'ye ulaşan Ezidiler Kapıkule Sınır Kapısı'na 5 kilometre kala jandarma tarafından durduruldu. Bir süre Ezidiler karayolu kenarında beklemelerinin ardından geri gönderildi.

Selimiye'nin şadırvan havuzunun suyu kesildi. Selimiye Camisi içinde şadırvan havuzundan akan su, hijyen ve suya kutsiyet yüklenmesi nedeniyle Edirne Valiliği tarafından kestirildi.

Sultan II. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi'nin (Edirne Darüşşifası) Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınması için UNESCO'ya başvurulacağı bildirildi.

(Sürecek)

Kaynak: AA