Tunceli'de 'Kadına Yönelik Şiddete Son' Paneli

Tunceli'de "Eşit, adili özgür bir yaşam için kadına yönelik şiddete son" konulu panel düzenlendi.

Tunceli Üniversitesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülnaz Karatay, Tunceli Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin sağlıklı istatistiklerinin bulunmadığını savundu.

Kadına şiddetin azaltılması herkesin ortak sorunu olması gerektiğini belirten Karatay, şunları söyledi:

"Öncelikle bu kadın sorunu mu, erkek sorunu mu yoksa eril zihniyetin dönüşememe sorunu mu, buna bakmak lazım. Çünkü zaman değişiyor, koşullar değişiyor, yaşam biçimleri değişiyor ama değişmeyen şeyler var. Kadına bakış açıları değişmiyor. Bu sorun, kimlik sorunu mu ve bu sorun nasıl bu hale geldi? Tarihsel sürecinden beri hala canlı bir şekilde yaşanaduruyor. İşe bu soruları sormakla başlamak lazım."

Karatay, kadın cinayetlerine ilişkin ulaşılan veriler hakkında da bilgiler vererek, kadın cinayetlerinin en önde gelen nedenlerinin kıskançlık ve aşk olduğunu kaydetti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına Ayşe Ece Kavas ise kadın cinayetlerindeki yargılanmalara değindi.

Kadın cinayeti davalarında mahkemeler tarafından verilen indirimlerin mantıksız olduğunu savunan Kavas, kadın cinayetlerinde iyi hal ve tahrik indirimleri ile saygın tutum gibi indirimlerin uygulanmaması gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA