Türkiye'nin İlk Zeka Ölçeği Projesi İçin İmzalar Atıldı

Milli Eğitim Bakanlığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi arasında ‘Türkiye’nin İlk Zeka Ölçeği Projesi’ protokolü imzalandı. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, "Çocuklarımızın değişik alanlardaki özel yetenekleri için çalışmalarımız devam edecek" dedi.

Türkiye'nin İlk Zeka Ölçeği Projesi İçin İmzalar Atıldı
Eskişehir Ali Güven Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleşen protokol imza törenine Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör ve diğer ilgililer katıldı.

İmza töreni öncesi bir konuşma yapan Bakan Avcı, psikolojik testlerin uzun yıllar boyunca Türkiye’de ihmal edilen bir sorun alanı oluşturduğuna değindi. Bakan Avcı, “Bu testlerin gerçekte ne kadar kültür bağımlı olduğunu göz ardı ederek maalesef başka ülkelerde ve o kültürel bağlamlarda geçerliliği olan testlerden ayrım gözetmeksizin ülkemizde de uygulanmaya çalışıldı, uygulandı ve dolayısıyla burada ciddi bir zafiyet olduğu açıktı” dedi.

Anadolu Üniversitesi ile Özel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma ile geçmişte yaşanan sıkıntıların önüne geçileceğini söyleyen Bakan Avcı, “Çocuklarımızın değişik alanlardaki özel yeteneklerini olabildiğince erken yaşta belirlemeye ve onlara o özel yetenekleri doğrultusunda özel eğitim programları geliştirmeye yönelik çalışmalarımız daha da hız kazanarak devam edecek” şeklinde konuştu.

“HER ÇOCUĞUN KENDİNE GÖRE ÖZEL BİR YETENEĞİ VAR”

Bakan Avcı, her çocuğun kendine ait özel yetenekleri olduğunu, çocukların başarılı olması için de bu yeteneğe ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Avcı konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak artık üstün yetenekli tabirini kullanmıyoruz. Çünkü biliyoruz ki her çocuğumuzun kendine göre bir özel yeteneği vardır. Bazıları bir yeteneğinde özel bir yetenek sahibidir, bazıları sporda, bazıları sanatta, bazıları da matematik gibi problem çözme alanlarında özel yetenek sahibi olabilirler. Önemli olan hangi çocuğumuzun hangi alanda diğer yeteneklerine göre daha fazla gelişmiş bir yeteneğe sahip olduğunu olabildiğince erken bir yaşta teşhis edip, ona göre ona özel programlar uygulayabilmek. İşte bugün protokolünü imzalayacağımız çalışma da tam bu amaca yönelik bir testin protokolü oluyor.”

“TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ ZEKA ÖLÇEĞİNİ GELİŞTİRMEK ÜNİVERSİTEMİZDE DOĞACAK”

Rektör Naci Gündoğan ise, bu konuda çalışmalarını sürdüren ekibin başarılı çalışmalara imza attığını söyledi.

Üniversite olarak bu işin akademik ve bilimsel boyutuyla ilgili olduklarını aktaran Gündoğan, projenin Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Anadolu Üniversitesi’nde ortaya çıkacağını ifade etti.

Gündoğan, “Protokolümüze konu olan zeka ölçeğine gelince, bu konuda yıllardır çalışan arkadaşlarımız ÜYEP elemanlarımız. Ekibimiz başarılı çalışmalara imza attı. ÜYEP zaten TÜBİTAK projesi aracılığıyla kurulan merkezimiz ve Türkiye’nin ilk yerli zeka ölçeği geliştiriliyor fakat tabi şunu da ifade etmek lazım ki, biz üniversite olarak işin akademik boyutu, bilimsel boyutu ile ilgiliyiz. Milli Eğitim Bakanlığımız da bize bu konuda çok destek verdi, haklarını mutlaka teslim etmemiz lazım. Özelikle sahada uygulama aşamasında Özel Eğitim Genel Müdürlüğümüze, Milli Eğitim Bakanlığı personeline, öğretmenlerimize minnettarız, teşekkür ediyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde de bu çalışmalar devam edecek ve Türkiye’nin ilk yerli zeka ölçeğini geliştirmek üniversitemizde, Milli Eğitim Bakanlığımızın bu işbirliği neticesinde doğacak diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör arasında protokol imzalandı.
Kaynak: İHA