Şeb-İ Arus Törenleri Değerlendirildi

Hz. Mevlana’nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri düzenlenen toplantıyla değerlendirildi.

Şeb-İ Arus Törenleri Değerlendirildi
Bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunlarından Esin Çelebi, protokol mensupları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Konya Valisi Muammer Erol, anma törenleri öncesi düzenlenen basın toplantısında gerçekleştirilecek etkinliklerle ilgili bilgi verildiğini hatırlatarak, “Etkinliklerin başlangıç toplantısında olacağını ifade ettiğimiz, benim sadece sayılarını verdiğim İl Kültür Müdürü Mustafa hocamızın, nasıl olacağıyla ilgili teferruat bilgisi verdiği etkinliklerin hemen tamamı elhamdülillah kazasız, belasız, bir sıkıntıya neden olmadan ikmal edildi. İnşallah katılımcılar müstefit olmuşlardır” dedi.

Toplantıda, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan da, 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen etkinlikleri sunum eşliğinde değerlendirdi. Çıpan, törenlerin, kandil uyandırma merasimi, sevgi ve hoşgörü yürüyüşüyle Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal’ın katılımı ile başladığını hatırlattı. Mustafa Çıpan, törenler boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirildiğini, katılımın önceki yıllardan düşük olmadığını kaydetti.

“HZ. MEVLANA’NIN TEMSİL ETTİĞİ BU MANA, ŞEHRİMİZİ ASLINDA EĞİTİYOR”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, “Hz. Mevlana’yı anma ve anlama programlarında esas amaç şehir açısından bir geleneği bir manayı, bir manevi hizmeti yerine getirmek, yaşatmak ve bunu gelecek kuşaklara da devraldığımız şekilde daha da geliştirerek aktarmaktır. Konya olarak şunun farkına varmamız gerekiyor; Hz. Mevlana’nın temsil ettiği bu mana, şehrimizi aslında eğitiyor. Okullarımızda değerler eğitimi programlarında, şehir kültüründe, şehir kültürünün oluşturulmasında başvurduğumuz en önemli kaynak Hz. Mevlana’nın eserleri. Mesnevisi, sözleri, ifadeleri... Hz. Mevlana şehri eğiten bir manayı temsil ediyor” dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, “Türk İslam Edebiyatı’nın özel bir formu olan münacat ve naat yarışmasının önümüzdeki yıllarda devamlılığıyla çok önemli bir süreci başlattığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunlarından Esin Çelebi ise, “Şeb-i Arus törenleri sadece on gün olmamalı. Hz. Mevlana özellikle Konya’nın ise, ona sahip çıkmalıyız. Anlamaya Konyalı olarak başlamalıyız. Hatta bugünden başlamalıyız. Şeb-i Arus’u beklememeliyiz diye düşünüyorum" dedi.

Esin Çelebi, bir gazetecinin, ‘Hz. Mevlana’yı peygamber gibi görmeliyiz’ şeklinde bir açıklama, yorumunuz oldu mu? sorusu üzerine, “Bu konuyu şu anda sizden duyuyorum. Gerçekten yoğun bir hafta geçirdiğimiz için pek gazeteleri okuma imkanım olmadı. Bir soru soracağım: Oradan deli gibi gözüküyor muyum acaba? Aklını kaybetmiş gibi gözüküyor muyum? Böyle bir şeyi nasıl söylemiş olabilirim? Ben o efendiyi, bunu her kim yazdıysa bu vebalin altından nasıl kalkacak tek onu sorabilirim” şeklinde cevap verdi.

Bir gazetecinin Konya dışında yapılan Şeb-i Arus törenleri ile ilgili sorusu üzerine Vali Muammer Erol, “Olması gerektiği gibi, dünyanın neresinde yapılırsa yapılsın bu bizi refere eder, bizi işaret eder. Bu burada oluyor ama bunun aslı burada, dergahı, Hz. Pir’i, öğretisi, yaşadığı yer, mekan, yani bunun Konya’da korunabildiği kadarıyla, ayakta tutulmaya çalışılarak götürülüyor. Hiçbir yerde olmasın falan demek çok doğru ve sağlıklı gelmiyor. Aslına uygun yapılmasını, her yerde yapılmasını istemeliyiz, istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA