Meriç'in Kumunu İstanbul Alıyor

Meriç Nehri'nden çıkan kum, İstanbul'a satılmaya başlandı.

İlk kumun nakliyesi için Sarıbayır mevkisindeki kum ocağında düzenlenen törene telefon bağlantısıyla katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Meriç yatak kumunun İstanbul'a nakliyesinin hem Edirne hem İstanbul için kazanım olacağını belirterek, bu sayede Meriç yatağının da daha sağlıklı temizlenebilir hale geleceğini söyledi.

Bu çalışmada başta Edirne Valisi Dursun Ali Şahin olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden Müezzinoğlu, "Edirne, her türlü güzel hizmeti hak eden bir il. Önümüzdeki süreçlerde de daha güzel hizmetler yapabilmeyi Edirne'de sorumluluk üstlenen tüm arkadaşlara Allah nasip etsin diyorum" diye konuştu.

Kumun İstanbul'a naklinin katkılarına değinen Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Meriç yatak kumunun İstanbul'a nakliyesi hem Edirne'nin hem İstanbul'un kazanımı olacak hem de Meriç yatağı daha sağlıklı olarak temizlenebilir duruma gelecek. Baypas kanalı da inşallah bu kışı olağanüstü bir durum olmadan atlatırsa ondan sonraki süreçlerde Edirne'miz Meriç taşkınlarıyla değil, Meriç'in güzellik ve peyzajlarıyla inşallah gündeme gelecek."

Edirne Valisi Şahin de görevde olduğu 20 ayın tamamına yakınını kumun nakli konusuna ayırdığını ve bunun gerçekleşmesinde Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun büyük katkıları bulunduğunu ifade ederek, bakanlara teşekkür etti.

Her yıl Bulgaristan ve Yunanistan'dan nehirler aracılığıyla kente 1 milyon 600 bin metreküp kum ve alüvyonlu toprak geldiğinin altını çizen Şahin, bu kum ve toprağın nehir yatağını doldurduğunu belirtti.

Meriç Nehri'ndeki taşkınların ülkeler arası ilişkilerle çözüme kavuşturulacağını anlatan Şahin, "Bu adalar temizlenmezse Meriç Nehri'nin taşkınları devam eder. Biz, şu anda sadece Edirne bölümünü temizliyoruz, sadece milli topraklarımızdan akan Meriç Nehri ile uğraşıyoruz. O da 12,5 kilometrelik bir bölümdür. Bu bölümde 4 ada mevcut. Onlar da bu vesileyle temizlenmiş olacak. Bir taraftan kumun İstanbul'a nakli, diğer taraftan bu adaların temizlenmesi ihalesi yapıldı. Müteahhit, şu an Kanal Edirne'nin köprülerini yapmaya başladı" ifadelerini kullandı.

- "Bu kum, şap atma ve sıvada kullanılacak"

Başlangıç olarak günde 3 bin ton, sonrasında ise 5 bin ton kumun İstanbul'a nakledileceğini aktaran Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ispartakule'den bir müteahhit arkadaş, bizden günde 10 bin ton kum almayı taahhüt etti. Bunun nakliye ve satışı yapıldı. Şimdi bugün de buradaki firmadan kumu satın alarak, onunla ilgili sözleşmeyi yapacağız. Maksat Meriç Nehri'ni temizlemek, maksat İstanbul'da 3'üncü havalimanının yapılmasıyla kapanan o taş ocaklarının yerine bu güzel kumun kullanımıdır. Bu kum, öyle gelişigüzel kullanılmayacak. Bu kum, şap atma ve sıvada kullanılacak."

Şahin, kumdan elde edilen gelirin üçte birinin Köylere Hizmet Birliği aracılığıyla köylere yatırım olarak kullanılacağını kaydetti.

Vali Şahin'in konuşmasının ardından Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, törene katılanlara dua ettirdi.

Kurdele kesiminden sonra kamyonlara kum yüklenmesiyle nakliye işlemi başladı.

Kaynak: AA