Irak-Suudi Arabistan İlişkileri

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, Suudi Arabistan'ın 25 yıl aradan sonra Bağdat'ta büyükelçilik açmasını "hayırlı işe işaret" olarak niteledi.

Iraklı Bakan Caferi'nin kişisel sayfasında yayınlanan açıklamasında, "Suudi Arabistan'ın 25 yıl aradan sonra Bağdat'ta büyükelçilik açmasını 'hayırlı işe işaret' olarak değerlendiriyoruz" dediği belirtildi.

Açıklamaya göre Caferi, iki ülke ilişkilerini değerlendirirken şunları kaydetti:

"Suudi Arabistan bizim için coğrafi olarak komşu ülkedir. Hac ve umrede ziyaret ettiğimiz iki kutsal mekanın ülkesidir. Aramızda ortak çıkar söz konusu ve Suudi Arabistan malları Irak pazarında mevcut. Karşılaştığımız tehlike bugün olmasa yarın Suudi Arabistan'ı tehdit edecek. Suudi Arabistan Bağdat Büyükelçisi (Samir es-Sebhan) ile görüştüm. Kendisi genç ve iyi bir tecrübeye sahip."

Irak'ın komşu ülkeleriyle ilişkileri geliştirme konusunda açılım yaptığını dile getiren Caferi, bu açılımın coğrafi, tarihi, ortak çıkar ve ortak riski bulunan ülkeleri kapsadığını anlatarak, "Kuşkusuz ki Kuveyt, Suudi Arabistan, İran, Türkiye, Suriye ve Ürdün bu konuda öncelik kazandı. Ülkemizde büyükelçiliği bulunmayan ülkeler için büyükelçilik açma girişimine başladık ve açtık. Büyükelçiliği bulunan ülkelerle de çalışmalarımızın düzeyini artırdık. Bu yönde ilerlemeye devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA