İtalya Başbakanı Renzi, Beyrut'ta

Renzi: "Dünyanın bu kısmında çok önemli ve hassas bir aşamayla karşı karşıyayız. Avrupa Birliği, Lübnan'a daha fazla önem vermeli"

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gerçekleştirdiği ziyarette Lübnan'a daha fazla önem verilmesi çağrısı yaptı.

Renzi, Beyrut'a bugün gerçekleştirdiği bir günlük ziyarette Lübnanlı mevkidaşı Temmam Selam ile hükümet binasında görüştü.

Renzi, görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Dünyanın bu kısmında çok önemli ve hassas bir aşamayla karşı karşıyayız. Avrupa Birliği, Lübnan'a daha fazla önem vermeli" dedi. Renzi, Lübnan'ın, ülkesinden 10 kat daha fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını belirtti.

Öte yandan Renzi,  Lübnan Eğitim ve Yüksek Öğrenim Bakanı İlyas Busab ile akşam saatlerinde Lübnan Dağı bölgesindeki Bişamun köyünde sabah Lübnanlı, öğleden sonra Suriyeli çocuklara eğitim verilen bir ilkokulu ziyaret etti. Sınıfları dolaşan, çocuklarla el sıkışan ve fotoğraf çektiren Renzi çocuklara, "İtalya nerede biliyor musunuz, futbolu seviyor musunuz?" gibi sorular sordu.

Bu arada, Başbakan Renzi'nin gün içinde ülkenin güneyinde İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü'ndeki (UNIFIL) İtalyan askerlerini ziyaret ettiği bildirildi.

İtalya, Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya ulaşmaya çalışan sığınmacıları taşıyan teknelerin yol açtığı insani krizle mücadele ediyor. Uluslararası Göç Örgütü'nün raporuna göre, bir senelik süre zarfında İtalya'ya 130 binin üzerinde sığınmacı ulaştı.

Lübnan'da ise nüfüsun neredeyse üçte biri oranında sığınmacı bulunuyor. Ülke, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) rakamlarına göre 1,2 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Kayıtlı olmayan mültecilerin sayısının ise 300 ile 400 bin arası olduğu tahmin ediliyor.
Kaynak: AA