BMGK Yemen'i Görüştü

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Valed Şeyh Ahmed, Yemen'de taraflar arasında derin görüş ayrılıkları olduğunu belirterek barışa giden yolun uzun ve zorlu olacağını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi Yemen müzakereleri ve ülkedeki insani duruma ilişkin toplantı düzenledi.

Toplantıda Konsey'e sunum yapan İsmail Veled Şeyh Ahmed, İsviçre'deki toplantının çatışmaların sona erdirilmesi bakımından umdukları kadar iyi geçmediğini kaydetti. Görüşmelerin gelecek toplantılar için zemin oluşturduğunu da belirten Ahmed, "Taraflar arasında derin ayrılıklar var ve birbirlerine güven çok düşük. Yemen'de barışa giden yol uzun ve zor, ancak başarısızlık bir seçenek değil" dedi.

Toplantı öncesi tarafların ateşkes sözü verdiğini anlatan Ahmed, görüşmelerin ilk günü çatışmalarda gözle görülür azalma sağlansa da sonraki günlerde ateşkesin büyük ölçüde ihlal edildiğini vurguladı.

Yemen'deki çatışmaların güvenlik boşluğu oluşturduğunu ve bu boşluktan El Kaide ve DAEŞ'in faydalandığını kaydeden Ahmed, çatışmaların uzamasının aşırılıkçı örgütlerin daha da güçlenmesine neden olacağı uyarısı yaptı.

Savaşın sivillere olan etkisine de değinen Ahmed, "Taiz'de topçu ateşi ve hava saldırıları sivil halka ve yerleşim birimlerine ağır zararlar veriyor. Bu saldırılar insancıl hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesidir" diye konuştu.

- "İnsan hakları ihlal ediliyor"

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin de Konsey'de yaptığı konuşmasında, ülkede çatışmalar nedeniyle insani yardım çalışmalarının yürütülemediğini ve insan hakları ihlallerinin tüm taraflar tarafından sürdürüldüğünü belirtti.

Çatışmaların başından bu yana 2 bin 700'den fazla sivilin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 300'ünün de yaralandığını kaydeden Hüseyin bunlardan 600'ünün çocuk olduğuna işaret etti.

Sivillerin yaşadığı bölgelere ve okul hastane gibi kamu binalarına ayrım gözetilmeden hava saldırıları ve topçu atışının gerçekleştirildiğini ifade eden Hüseyin, "Çatışan tüm taraflar insan haklarını ihlal ediyor ancak sivillere yönelik zararların çok büyük kısmı koalisyon güçlerinin saldırıları nedeniyle gerçekleşiyor" diyerek Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarını eleştirdi.

Çatışmaların aşırılıkçı örgütlere yaradığını da ifade eden Hüseyin, "Yemen'de kargaşa sürer ve istikrar sağlanamazsa bu durum ülkeyi DAEŞ için güvenli bir bölge haline getirir" dedi.

Kaynak: AA