Bakan Çavuşoğlu ATO Heyetini Kabul Etti

ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, yılda 10 milyar dolarlık yatırımla 1 yılda 10 bin megavat güneş enerjisinin elde edilebileceğini belirterek, bir an önce mevzuat düzenlemesine gidilmesi, güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarının önünün açılması gerektiğini savundu.

Bezci, yazılı açıklamasında ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür, yönetim kurulu, meclis ve komite üyeleriyle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını bildirdi.

Rusya ile yaşanan krizin fırsata çevrilmesi gerektiğini belirten Bezci, "1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda silah ambargosu uygulanan Türkiye, kendi silahını kendi üretiyordu. Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğalgazın yıllık faturası 16,5 milyar dolar. Bu, çok büyük bir rakam. Bütçenin en önemli açıklarından biri doğalgaza ödediğimiz meblağ. Rus doğalgazından bir an evvel kurtulalım" değerlendirmesinde bulundu.

Bezci, Almanya'nın 38 bin megavatlık güneş, 55 bin megavatlık rüzgar enerjisi bulunduğunu, Türkiye'nin ise toplam kurulu gücünün 70 bin megavat olduğunu kaydederek, "Almanya Başbakanı Angela Merkel, Paris'teki bir kongrede, 'Rusların doğalgazından kurtulmam lazım' demişti. Aynı şey bizim için de geçerli. Yılda 10 milyar dolarlık yatırımla, 1 yılda 10 bin megavat güneş enerjisi elde edilebilir. Bir an önce mevzuat düzenlemesine gidilerek, güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarının önü açılmalı. Ayrıca turizm yatırımlarının önündeki engeller de kaldırılmalı" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, ATO Meclis Başkanı Gürgür'ün ise şu ifadeleri yer aldı:

"Hükümetin dış politikadaki rasyonel tavrını destekliyoruz. Arap dünyasının en etkili güçlerinden biri olan Mısır’la ilişkilerin normalleşmesini arzu ediyoruz. Ro-ro seferleri anlaşmasının nisan ayında uzatılmamış olması ticaretimizi, ekonomimizi ciddi şekilde olumsuz etkilemiş bulunuyor. Mısır'la ilişkilerimizin normalleştirilmesi, ticaretimizin daha güneye, Afrika'ya doğru açılması açısından önemli bir hamle olacak."

Kaynak: AA