Abluka Türkiye için esnetilecek

Başbakan Davutoğlu, Türkiye-İsrail arasında devam eden görüşmelerle ilgili "Anlaşma yok, olumlu ilerleme var. İsrail ile daha önce yapılan görüşmelerde de belli bir yere gelinmişti. Ama İsrail üstüne düşenleri yapmamıştı" dedi

Abluka Türkiye için esnetilecek
Abluka Türkiye için esnetilecek
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında önceki gün toplanan AK Parti MKYK'nın öncelikli gündem maddelerinden biri Türkiye-İsrail arasında yürütülen görüşmeler oldu. Edinilen bilgiye göre Davutoğlu, İsrail medyasının 'anlaşmaya varıldı' havası yaratmaya çalıştığı görüşmeler için, 'Anlaşma yok, ama olumlu ilerlemeler var' mesajı verdi. Davutoğlu, özetle şu mesajları verdi:

ANLAŞMA YOK İLERLEME VAR:
İsrail ile anlaşma yok ama ilerlemeler sağlandı. Bizim üç şartımız vardı. Bunlardan özür şartı zaten daha önce yerine getirilmişti. Filistin'e yönelik ablukanın kaldırılması ve tazminat ödenmesi ile ilgili konularda ise görüşmeler sırasında bazı olumlu gelişmeler oldu. Ablukanın tamamen kaldırılmasına sıcak bakmıyorlar ama bunun Türkiye için esnetilebileceği noktasına geldiler. Türkiye'den Filistin'e giden yardımlara engel olmayabileceklerini belirtiyorlar.

TEMKİNLİ OLMAK LAZIM:
Tazminatlar konusunda ise uluslararası standartlar var. Verilecek tazminatın buna uygun olması gerekiyor. Bu konuda da İsrail tarafında bir esneme var ama bir anlaşma yok. Bunlar kesinleşmiş, kayıt altına alınmış değil. Görüşmeler bu noktada devam ediyor. İsrail ile daha önce yapılan görüşmelerde de belli bir yere gelinmişti. Ama İsrail üstüne düşenleri yapmamıştı. Anlaşmadan geriye dönmüştü. Şimdi de aynı şey olabilir. Temkinli olmak lazım. İsrail'in bu noktaya gelmesinde 1 Kasım seçimleri etkili oldu. AK Parti'nin 2019 yılına kadar iktidarda olacağını görünce belli konularda esnediler.'


Abluka Türkiye için esnetilecekÖmer Çelik'ten İsrail açıklaması
RUSYA-SURİYE POLİTİKASINI MUHALEFETLE GÖRÜŞECEK

MKYK toplantısında Meclis gündemi, Meclis gündemine gelecek yasal düzenlemer ve muhalefet liderlerine yapılacak ziyaret bu ziyarette liderlere ne götürüleceği de masaya yatırıldı. Davutoğlu liderlere anayasa değişikliği, içtüzük değişikliği konusunda partilerin görüşleri ve düşüncelerini soracak. Davutoğlu'nun liderlere yapacağı ilk tur ziyaretinde önce; anayasa, içtüzük değişikliği konusunda partilerin görüşlerini alacak. Edinilen izlenimler sonucunda ise ikinci tur ziyaretleri yapılacak. Davutoğlu'nun anayasa, içtüzük ve yasal reformların dışında, terör, Rusya krizi ve Suriye ile ilgili gelişmeleri de götüreceği öğrenildi. Davutoğlu liderlerle, ülke meseleleri ve stratejik konularda ortak hareket, ortak akıl, ortak çözüm ve çözüm önerilerini konuşacak ve 'Türkiye siyaseti olarak hareket edelim' diyecek. Davutoğlu'nun, liderlere Suriye ve Rusya krizi ile ilgili son gelişmeler hakkında da bilgi vereceği öğrenildi.

DARBE DÖNEMİ TEMİZLİĞİ
MKYK toplantısında Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan, vaatler ile ilgili atılan adımları anlattı. Elvan, darbe dönemi genelge, yönetmelik ve yasalarının temizlenmesi ile ilgili İçişleri Bakanlığı'nın çalışma yaptığını söyledi.