Patnos Kaymakamlığından Açıklama

Ağrı’nın Patnos Kaymakamlığı, bazı basın yayın organlarında çıkan ’Mustafa Kemal Atatürk’ü İdam Ettiler’ haberiyle ilgili açıklama yaptı.

Patnos Kaymakamlığından yapılan açıklamada, 18 Aralık 2015 Cuma günü muhtelif basın ve yayın organlarında ve internet medyasında "Ağrı’da skandal: Mustafa Kemal Atatürk’ü İdam Ettiler!" başlıklı haberin yer aldığı hatırlatıldı.

Kaymakamlığın açıklamasında şu bilgilere yer verildi: "Patnos Kaymakamlığı ilçe hizmet binasının, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanuna istinaden gerçekleştirilen kentsel dönüşüm programı kapsamında yıkımı ve tahliyesi gereken riskli binalardan olması hasebiyle kaymakamlığımız, Sosyal Hizmetler Merkezi İlçe Müdürlüğüne ait Sosyal Hizmetler Merkezi binasına taşınmış olup devletimizin kurucusu milli kahramanımız Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün temsili heykelinin de kaymakamlık geçici hizmet binası bahçesindeki yeni yerine nakli, ilçe belediyemiz personeli uhdesinde 17 Aralık 2015 Perşembe günü saat 12.00 civarında gerçekleştirilmiştir."

Açıklamada, söz konusu nakil işleminin teknik olarak nasıl yapıldığı konusunda şöyle denildi:

"İlkin, ağırlığı yaklaşık 500-600 kilogram civarında bulunan heykelin üzerine oturduğu 90*90 santim ebadındaki mermer kaide ile irtibatı, elektrikli alet yardımıyla kesilmiş, kesim sırasında ve sonrasında herhangi bir zarar görmemesi için dengelenmesi gerekmiştir. Bu dengeleme, teknik olarak başka bir yol olmaması (heykelin kol kısımlarında açıklık bulunmaması, bacaklarda mevcut aralık kısmının ağırlık merkezini bozacak ve iş kazasına sebebiyet verecek olması) nedeniyle heykelin baş kısmının paletle ve vinç yardımıyla dengede tutulması suretiyle gerçekleştirilmiştir. Sonra, mermer kaide ile irtibatı kesilen heykelin iş sağlığı ve güvenliği esas alınarak emniyetli şekilde taşınmak için 2 noktadan birleştirilen paletle bağlanmıştır. Daha sonra, bu şekilde paletler yardımıyla bağlanan heykel, yükleniciye ait kamyonetin üzerine geçici şekilde hazırlanmış olan demir kaideye yerleştirilmiş ve ilgili yerine taşınmıştır. Kaymakamlık geçici hizmet binası bahçesinde hazırlanmış yeni demir kaide üzerine yerleştirilmesi de yine bahsi geçen iki noktadan bağlanan paletler yardımıyla ağırlık merkezi dengelenerek montajının yapılması suretiyle gerçekleştirilmiştir."

Açıklamada, konuyla ilgili haberlere değinilerek şu ifadeler kullanıldı: "Bütün bu işlemler esnasında, bahsi geçen haberlerde iddia olunduğu üzere heykel hiçbir şekilde baş kısmından halat geçirilerek kaldırılmamış veya kaldırılarak taşınmamış olup milli kahramanımız Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırasına saygısızlık yapılması veya yapılmasına seyirci kalınması gibi bir durum asla söz konusu olmamıştır. Kaymakamlığımızca yapılan idari soruşturma neticesinde; haberlerde yer alan fotoğraf karesinin paletlerin vinç yardımıyla bağlanması esnasında bilinçli ve planlı şekilde hassas bir zamanlama yapılarak çekildiğinin bilinmesi ve toplumda devletimiz ve onun yöneticileri ile ilgili belirli bir yönde algı oluşturmak maksadıyla tamamen art niyetle üretildiğinin görülmesi gerekmektedir. Bahsi geçen haberlerle ilgili olarak 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu uyarınca Patnos Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunulmuş olup adli ve idari işlemler titizlikle takip edilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Kaynak: İHA