Demokratik Kongo'da Devlet Başkanı Seçimine Doğru

Devlet Başkanı Kabila'nın gelecek yıl düzenlenecek seçimde 3'üncü kez aday olmaması için "2016 Yurttaş Cephesi" adlı bir topluluk kuruldu

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın devlet başkanı seçiminde yeniden aday olmasının önüne geçmek amacıyla "2016 Yurttaş Cephesi" oluşturuldu.

Topluluğu kuran 27 siyaset adamının başkent Kinshasa'da düzenlediği toplantıda, yeni bir seçim takviminin oluşturulması ve Kabila'nın seçimde aday olmaması talep edildi.

Muhalefet partisi Vatandaşlık ve Kalkınma Sözleşmesi Başkanı Martin Fayulu, yaptığı açıklamada, dahil olduğu topluluğu, muhalefetin birleşmesi adına atılan önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Ülkede gelecek yıl genel ve devlet başkanlığı seçimlerinin düzenlenmesi planlanıyor.

Kabila, seçim tarihi ve finansmanı konularında uzlaşabilmek amacıyla ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, ancak 7 muhalefet partisini bir çatı altında toplayan G7 grubu, geçen ay, Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen devlet başkanı seçiminde yeniden seçilebilmek amacıyla diyalog başlatmaya çalıştığını ileri sürmüştü.

Ardından Devlet Başkanlığı Çoğunluğu İttifakı (AMP) Sözcüsü ise Kabila'nın 3'üncü kez göreve gelmek istediğine ilişkin şimdiye kadar hiç bir açıklamada bulunmadığına dikkati çekmişti.
Kaynak: AA