Yunan Başkandan Türkiye'ye Çağrı

Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, turizm konusunda Türkiye ile ortak hareket etmek istediklerini ifade ederek, Midilli’nin Avrupa Kültür Başkenti olması konusunda destek çağrısında bulundu.

Yunan Başkandan Türkiye'ye Çağrı
Midilli Belediyesi tarafından düzenlenen Midilli Turistik Tanıtımı gezisi kapsamında İzmir’den davet edilen Türk gazeteciler ve tur operatörleri adada dört gün boyunca ağırlandı. İzmir’den Midilli’ye giden heyet, burada kentin tarihi ve turistik alanlarını gezdi. Gezi sırasında Midilli Belediyesinde Türk ve Yunan gazetecilerin katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi.

Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, Türkiye ile ortak hareket etmek istediklerini söyledi.

Midilli’nin Avrupa Kültür Başkenti olması konusunda Türkiye’den destek isteyen Galinos, 2021 yılında Avrupa Kültür Başkenti olacak iki şehrin Romanya ve Yunanistan’dan seçileceğini, Midilli’nin de başvuru sahibi 20 Yunan kentinden biri olduğunu hatırlattı. Spiros Galinos, "Şubat 2016’da bu 20 kent arasından seçim yapılarak sayı 5’e düşürülecek ve Haziran 2016’da Yunanistan’ın Avrupa Kültür Başkenti olacak şehri açıklanacak. Midilli’nin elini güçlendirmek için siz Türk dostlarımızın desteğini bekliyoruz" dedi.



ADADAKİ OSMANLI ESERLERİ RESTORE EDİLECEK

Sonradan Avrupa Kültür Başkenti adını alan Avrupa Kültür Kenti kavramının ilk olarak 1985’te Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri tarafından gündeme getirildiğini ve o yıl Atina’nın Avrupa Kültür Kenti olduğunu vurgulayan Midilli Belediye Başkanı Galinos, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha sonra 1997’de Selanik, 2006’da Patras bu unvanı aldı. Ve gördük ki, Avrupa Kültür Başkenti seçilen şehirlere oldukça olumlu kültürel ve sosyoekonomik etkileri oldu. Bu kentlerin bir cazibe merkezi haline geldiğini gördük. 2021’de sıra tekrar Yunanistan’a geliyor ve 2033’e kadar açıklanan listede biz daha yokuz. Bu yüzden önümüzdeki 5 yıl çok önemli. Midilli seçilirse bu süreç içerisinde kentte köklü değişiklik olacak. Bunlar arasında adamızdaki Osmanlı eserlerinin restorasyonu var. İşte bu noktada sizin desteğinizi bekliyoruz."

Türk iş adamlarının yatırım için adayı tercih etmeye başladığını anlatan Galinos, şunları söyledi: "Kendileriyle Osmanlı eserlerinin restorasyonu konularını görüşüyoruz. Ayrıca seçilecek olursak 2021’de başta Ayvalık olmak üzere İzmir’le de ortak etkinlik planlıyoruz. Önümüzde 5 yıllık bir hazırlık dönemi var. Bu da Midilli’nin elini güçlendirecek en önemli kozlardan biri olacak. Diğer taraftan bu ortak etkinlikler Türkiye’nin Avrupa Birliği başvurusunu da olumlu etkilenecektir. Gelin hep birlikte el ele verelim ve Midilli 2021’de Avrupa Kültür Başkenti olsun. Hem biz, hem de siz bu benzersiz tanıtım olanağını en iyi şekilde değerlendirelim."

Kaynak: İHA