Kerry'den Kosova Muhalefetine Eleştiri

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin Kosova’ya desteğini teyit etti.

Kerry'den Kosova Muhalefetine Eleştiri
Bir kaç ülkeyi kapsayan gezisi çerçevesinde Kosova’yı ziyaret eden ABD diplomasi şefi John Kerry, Priştine Adem Jashari Uluslararası Havalimanı’nda Başbakan İsa Mustafa tarafından karşılandı. Ardından ABD Dışişleri Bakanı Kerry havalimanında, Başbakan İsa Mustafa, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi ve Kosova Hükümeti’nde Sırp Başbakan Yardımcısı Branimir Stojanoviç ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Bakan Kerry ile Başbakan Mustafa ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Keryy, ülkesinin Kosova’yı tüm alanlarda desteklediğini yineledi. Kosova’nın Avrupa Birliği yolunda önemli ilerlemelere önayak olduğunu kaydeden Kerry, Kosova’nın İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nı imzalaması ve Sırbistan ile diyaloga devam etmesi ile Avrupa-Atlantik oluşumlarıyla bütünleşmesi yolunda önemli adım attığını değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Kosova İlke Sırbistan arasında Brüksel’de imzalanan Kosova’da Sırp Belediyeler Birliği’nin Kurulması Anlaşması ile Kosova ve Karadağ arasındaki Sınır Anlaşması nedeniyle iktidar ve muhalefet arasında yaşanan siyasi gerginliğe de değinerek, “ABD, Kosova’nın toprak bütünlüğü, güvenliği ve bağımsızlığını ihlal eden anlaşmaları desteklemesi söz konusu olamaz. Kosova’nın geleceğine hep birlikte büyük yatırımlar yaptık. Bunu tehlikeye atamayız” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Kosova’da muhalefete yüklenen John Kerry, demokrasilerde protestoların yeri olduğunu ancak şiddete müsamaha gösterilemeyeceğini kaydederek, “Şiddet kabul edilemez. Meclis farklı görüşlerin tartışılacağı yerdir. Şiddetin boy göstereceği yer değildir. İnsanlar birbirini sükunet içinde dinlemeli” dedi.

Kerry, Kosova’nın terörle mücadelesini de överek, Kosovalıların yabancı ülkelerdeki savaşlara katılmalarını yasa ile önleyen ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Kosova’ya tüm alanlarda verdiği destekten dolayı teşekkürlerini ifade eden Başbakan İsa Mustafa da, muhalefet ile işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

Mustafa, Brüksel’de Sırbistan ile diyalog kapsamında imzalanan 2 anlaşmaya muhalefet tarafından şiddette başvurularak karşı koyulmasına rağmen Sırbistan ile diyaloga devam etmek konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

Başbakan Mustafa, Hükümetin muhalefet ile masaya oturmayı kabul ettiğini, ancak şiddeti çözüm olarak kabul etmediklerini vurguladı.

Basın toplantısının ardından John Kerry, salonda hazır bulunan ve ABD’de eğitim görmüş Kosovalılarla ayaküstü sohbetlerde bulundu. 2 saat süren Kosova ziyaretinin ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Belgrad’a doğru hareket etti.

Kaynak: İHA