Hıgh Performance Computıng 2015 Zirvesi

Yıldız Teknik Üniversitesi, Huawei ve SVR tarafından düzenlenen “High Performance Computing 2015 Zirvesi”, endüstri marka temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Hıgh Performance Computıng 2015 Zirvesi
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Huawei ve SVR tarafından “Beyond The Limits” teması ile düzenlenen “High Performance Computing 2015 Zirvesi”, endüstrinin marka temsilcilerinin de katılımıyla zengin içerikli konuşma ve paneller eşliğinde gerçekleşti. Grand Tarabya Otel’de gerçekleştirilen zirvede, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkı’nda hizmet veren Türkiye’nin en hızlı süper bilgisayar sistemi hakkında katılımcılara detaylı bilgi verildi.

“TÜRKİYE’Yİ HEDEFLERİNE TAŞIYACAK İNOVATİF ÜRÜNLER HIZLI BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ İLE MÜMKÜN OLABİLİR”

Zirvenin açılışında konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisine girme hedefini hatırlattı. Bu hedefle birlikte kişi başına düşen milli gelirin 20 bin dolara yükseltilmesi ve ihracat rakamının 500 milyar dolara ulaştırılmasının da yer aldığını aktaran Rektör Yüksek, bu hedeflerin başarılabilmesinin inovatif ve katma değeri yüksek ürünler ortaya koymakla mümkün olabileceğini vurguladı. Bunun için öncelikle bilgi birikimi ve yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç olduğunu dile getiren Rektör Yüksek, “Türkiye’nin bu alanlarda büyük bir sıçrama yapması gerekiyor. Türkiye’de 200’e yakın Ar-Ge merkezimiz, 60’a yakın teknoparkımız var ve buralarda çalışan Ar-Ge mühendislerimiz var. Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için 300 bin Ar-Ge mühendisine ihtiyacı var. Şu anda ise 110 bin Ar-Ge mühendisimiz var. Bu açığın kısa süre içinde kapatılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İkinci önceliğin ise fiziksel altyapının yükseltilmesinden geçtiğini aktaran Rektör Yüksek, bunu başarabilmenin süper hızlı bilgisayar sistemleri ile mümkün olduğunu bildirdi. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde kurulan yüksek hızlı bilgisayar sisteminin Türkiye’nin en hızlısı olduğunu aktaran Rektör Yüksek, Türkiye’nin ihtiyacı olan birçok alanda bu sistemin hizmet vereceğini sözlerine ekledi.

“HPC BİLİŞİMLE KALKINMANIN DA ANAHTARI OLACAK”

Huawei Türkiye Enterprise Ülke Müdürü Serdar Yokuş ise şunları söyledi:

“Ülkemizin bilişimle kalkınması yolunda son derece önemli bir girişim olan bu sistemde yer alan süper bilgisayar ile birçok farklı sektörde hizmet hızı ve kalitesi önemli oranda artması hedeflenmektedir. Sunucu, depolama ve servis alanlarını da içeren HPC sistemleri ülkenin küresel rekabet gücünü Türkiye’de öncelikli olarak kamu,  eğitim  ve sanayi sektörleri tarafından kullanılmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi, SVR Bilgi Teknolojileri ve Huawei Türkiye, geçen yıl Mart ayında Türkiye’nin en büyük yüksek başarımlı hesaplama sisteminin kurulması anlaşmasını imzalamıştık. Süper bilgisayar ile birçok farklı sektörde hizmet hızı ve kalitesi önemli oranda arttı. High-Performance Computing teknolojisi, çoğunlukla endüstriyel inovasyon, ekonomik rekabet gücünün artırılması ve bilimsel gelişim amacıyla kullanılmaktadır. Bunun yanında açık bulut, özel bulut ve hibrit bulut özelinde bulut bilişime ve büyük veriye daha çok odaklanırken, yazılım konusuna yeni bir bakış açısı getiriyor. Huawei bulutla dönüşümde, depolama ve ağ sistemleri özelinde yepyeni standartlara imza atıyor. Süper bilgisayarlar ile hastalıkların tedavisi için geliştirilen ilaçların analizlerinde daha kısa sürelerde sonuç alabilmek mümkün oluyor. Otomobil sanayisinde de yüksek başarımlı bilgisayarlar üzerinde, çarpışma testleri, dayanıklılık simülasyonları yapılarak, araç tasarımında ne tür değişikliklerin yapılması gerektiği saptanabiliyor. Yıldız Teknik Üniversitesi ve SVR Bilgi Teknolojileri, bilimsel araştırmaya ve teknolojik gelişmelere odaklanmaktadır. Bu yatırım ülkede şu ana kadar yapılmış en büyük HPC yatırımlarından biri olma özelliği de taşıyor.”

Etkinlik kapsamında Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün “Beyond The Limits High Performance Computing”, TÜBİTAK Bilgem Başkan Vekili Doç. Dr. Hacı Ali Mantar “Büyük Veri’de HPC’nin Önemi”, SVR Genel Müdürü Gamze Ebru Cankul “Türkiye’nin En Hızlı HPC Sistemi”, Huawei Kurumsal İş Çözümleri Satış Çözüm Müdürü İbrahim Erturan “Huawei Sınır Ötesi HPC Çözümleri” konulu sunumlar gerçekleştirdi.
Kaynak: İHA