'Yaşayan Hatıralar'

Usta gazeteci ve yazar Akkuşak TYB İstanbul Şubesi'nin düzenlediği “Yaşayan Hatıralar” programına konuk oldu

İSTANBUL – Usta gazeteci ve yazar Osman Akkuşak, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nin düzenlediği “Yaşayan Hatıralar” programında, 64 yıl süren yazarlık ve gazetecilik serüvenini anlattı.

Kızlarağası Medresesi'nde TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte konuşan gazeteci ve yazar Osman Akkuşak, Yazarlar Birliği çatısı altında uzun yıllardır dostlarıyla bir araya geldiğini belirterek “Yazarlar Birliği çok bereketli bir mekandır. Yazar arkadaşlarımla burada toplanıp belli konuların müzakerelerini yapardık. Felsefenin şiirle ilişkisinden, edebiyatımızdaki akımlara kadar çok konuda herkes fikirlerini söylerdi” diye konuştu.

Gazeteci ve yazar Akkuşak, edebiyatla usanç ve bıkkınlığın yan yana gelmeyeceğini ifade ederek, Fethi Gemuhluoğlu, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nurettin Topçu gibi Türk edebiyatının ve düşünce dünyasının öncü isimleriyle genç yaşta birebir tanıştığını aktardı.

- "Üstad Necip Fazıl'la genç yaşlarda tanıştım"

Şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek ile genç yaşlarda karşılaştığını vurgulayan Akkuşak, şunları söyledi:

“Büyük Doğu mecmuası günlük gazeteye döndüğünde Talebe Cemiyeti Başkanı olarak Necip Fazıl Kısakürek'e bir tebrik yazmıştım. Üstad o zaman yazdığım tebriği ‘Gençlik gazetemize ilgi duyuyor’ başlığıyla gazeteye almıştı. Tanışıklığımız o zamanlara dayanıyor."

Akkuşak, şair Sezai Karakoç ile ilgili bir hatırasını da şu sözlerle paylaştı:

“Bir ameliyat olmuştum. Sezai Karakoç ziyaretime gelmiş, halimi hatırımı sormuş bana meyveler getirmişti. Gittikten sonra bir de baktım ki, yastığımın altına zarf içinde bir miktar para bırakmış. Çok hamiyet sahibi idi. Şairliğini bu ince ve hassas taraflarından fark edebiliyordunuz."

Felsefeci, yazar Nurettin Topçu ile de tanışma fırsatı bulduğunu söyleyen Akkuşak, Topçu'nun daima güler yüzlü, disiplinli, çalışkan ve hem Batı hem Doğu coğrafyasını iyi tanıyan bir yazar olduğunu kaydetti.

- "Hatırası olan insanların hatırını sormak istiyoruz"

Gazeteci ve yazar Akkuşak, konuşmasında henüz ilkokul yıllarında öğretmeninin kendisini kütüphane görevlisi yapmasıyla, kütüphanedeki kitapları okumaya ve o yaşlarda kitaplara karşı sevgi duymaya başladığını dile getirerek, “Ben Türkçeyi bu kadar iyi konuşmayı, çok okumaya ve yazmaya borçluyum” ifadelerini kullandı.

Programın moderatörlüğünü üstelenen TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, ayda bir gerçekleştirdiği "Yaşayan Hatıralar" programında değerli isimleri ağırladığını kaydederek, "Yanı başımızda büyük bir derya var. Bir geleneğin içine doğmuş, gelecek kuşakları besleyen, sahici dertleri olan ve hatıralarıyla bugünkü Türkiye'ye ışık tutan değerleri ihmal etmek istemiyoruz. Hatırası olan insanların hatırını sormak istiyoruz. Onların bilgi, birikim ve tecrübeleri düşünce dünyamızda ufuk açıyor" açıklamasında bulundu.

Osman Akkuşak'ın her hafta Yeni Şafak'ta yazdığı yazıların kıymetine işaret eden Bıyıklı, "Yaşayan bir çınar Osman Akkuşak. Düşünce dünyamızın kandilleriyle birebir arkadaşlık kurmuş, günümüz yazarlarıyla da bağını koparmamış, gençlere birikimlerini aktarmaktan sevinç duyan değerli bir isim. "Yaşayan Hatıralar"da onu ağırlamak bizim için gurur vesilesi oldu" dedi.

Kaynak: AA