Teröre karşı yeni konsept

Hükümet, terörün kökünü kazıyacak devrim niteliğinde bir adım attı. Terörle mücadelede etkin rol alan özel eğitimli birliklerle yapılacak operasyonlarda örgüte sıfır tolerans tanınacak, hendek kazılan bölgelere mobil karakol kurulacak.

Teröre karşı yeni konsept
Hükümet, 20 Temmuz’da terör örgütü PKK’nın saldırılara yeniden başlamasıyla konsept değişikliğinin ilk adımını gerçekleştirdi. Yeni yaklaşımda öncelikle polis gücü içinde özel yetişmiş özel harekat timlerimin operasyonlarda etkin olması, sokak savaşına karşı donanımlı personelle teröre karşı mücadele edilmesi üzerine kuruldu. Yeni güvenlik konsepti çerçevesinde ortaya koyduğu tavır bundan böyle terör örgütüyle mücadelede sonuna kadar operasyonların sürmesi ve örgüte sıfır tolerans esasına dayanacak.

ETKİN MÜCADELE

Sur, Cizre ve Silopi’de terörle mücadelede büyük başarı sağlayan bu yöntem, tüm bölgede yaygınlaştıracak. Devletin yeni güvenlik konsepti, bugüne kadarki tehdit algısı ve “özgürlük-güvenlik” dengesinin sağlanmasında güvenlik güçlerine düşen görevlerin yeniden tanımlanmasını da beraberinde getirecek. PKK terör örgütünün ortaya koymaya çalıştığı şehir çatışmasına karşı yeni güvenlik konseptiyle karşılık verilerek, bölge tümüyle terör örgütü unsurlarından temizleninceye kadar operasyonlar sürecek.

HALKTAN DESTEK


Bölge, ev ev, mahalle mahalle örgütten temizleninceye kadar operasyonlar devam edecek. Bölge halkının da bu şekilde terör örgütünden uzaklaşması, örgütle halkın ayrıştırılması sağlanacak. Bölge halkı da operasyonların baçlarında devlete uzak dururken, ortaya konulan kararlılığın görülmesiyle birlikte bilgi aktarımı gibi konularda güvenlik güçlerinde daha çok yardım etmeye başladığı kaydedildi.

BATIDAKİ İLLER


Yeni konseptin hedefi, terör örgütünün tümüyle sıfırlanması. Örgütün de bu hedefi boşa çıkarmaya ve devleti belirli bir noktada operasyonu sonlandıracak geri adım atmaya zorlayacak eylemlere yönelebileceği belirtildi. Bu çerçevede bölgede sıkışan örgütün batı illerinde kanlı eylemlere yönelebileceğine yönelik bilgiler de güvenlik birimlerine ulaştı. Bu nedenle bölgede operasyonlar sürerken batı illerine yönelik saldırı ihtimaline karşılık da tedbirler artırıldı.

MOBİL KARAKOL

Terör örgütünün öz yönetim ilan ettiği ve bu kapsamda hendek ve barikatlar kurduğu ilçelere zırhlı mobil karakollar kurulacak. İlk uygulama Cizre’de başlayacak. Geçmişte güvenlik güçleri terör unsurlarını tespit ettiği bölgelere operasyonlar düzenliyor ve ardından da geri çekiliyordu. Yeni geliştirilen güvenlik konseptine göre, özellikle sıkıyönetim ilan edilen bölgelerde operasyon yapan güvenlik güçleri orada kalıcı olacak. Güvenlik birimleri yıkılan barikat ve doldurulan hendeklerin üzerine zırhlı mobil karakollar kuracak. Zırhlı mobil karakolların ilk uygulaması Cizre’de başlayacak. Konteyner şeklinde olacak karakollar; roket, el bombası, EYP, uzun namlulu silahlara karşı dayanaklı olacak. güvenlik güçleri burada nöbet tutacak.

NEDEN CİZRE?


Cizre için ilk etapta 100 zırhlı konteyner için sipariş verildiği öğrenildi. Cizre’deki uygulama sıkıyönetim ilan edilen 5 ilçede de uygulanacak. Uygulama, benzer olaylar için de örnek teşkil edecek. Terör örgütünün son geliştirdiği öz yönetim ve barikat konsepti YDG-H üzerinden yürütüldü. Bu yapı Cizre’de kuruldu. Bu nedenle Cizre’de önemli bir ağırlığı bulunuyor. Öte yandan Cizre, terör örgütü PKK’nın dağ kadrosu için büyük önem arz eden Cudi Dağı’na da çok yakın. Yeni güvenlik konsepti ile Türk Silahlı Kuvvetleri kırsal için adeta çember uygularken, içeride de mobil karakollar vasıtasıyla kırsal ile şehirdeki YDG-H’lilerin irtibatı kesilecek. Uygulama terör sonlanıncaya kadar devam edecek.