Tekirdağ'da Bitkisel Atık Yağ Denetimleri

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personelleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan devraldığı denetleme ve cezai işlem uygulama yetkisi kapsamında bitkisel atık yağların kanalizasyona dökülmemesi ve geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi için 11 ilçede denetim gerçekleştiriyor.

Tekirdağ'da Bitkisel Atık Yağ Denetimleri
Bitkisel atık yağ üreticisi işletmeler (sanayi mutfakları, yemekhaneler, hazır yemek üretimi yapan firmalar, lokantalar, restoranlar, pastane, kafeterya, fast-food mekanları 06 Haziran 2015 tarihli ve 29378 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda bilgilendirilerek, ekotoksik özelliğe sahip, denize, akarsuya ve yeraltı sularına ulaştığında, ekosistemdeki tüm canlı türlerine zarar veren bitkisel atık yağların kaynağında ayrı toplanması sağlanıyor.

Denetim ekiplerince, bitkisel atık yağ üreticilerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bitkisel atık yağ geri kazanımı konusunda lisans almış firmalarla sözleşmelerinin bulunup bulunmadığı, bitkisel atık yağların mevzuata uygun olarak çember kapaklı bidonlarda biriktirerek Ulusal Atık Taşıma Formu karşılığında biodizel veya biogaza dönüştürülmek üzere sözleşme yaptıkları lisanslı firmalara teslim edilip edilmediği kontrol ediliyor.

Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’nde belirtilen üreticilerin yükümlülükleri konusunda bilgilendirme yapılan işletme yetkililerinden, varsa eksikliklerin giderilmesi istenerek, belirlenen süre sonunda ikinci denetimler ile uygunluğu tekrar kontrol ediliyor.

Tekirdağ il genelinde 2015 yılı içerisinde 79 adet işletmeye 136 denetim gerçekleştirildiği ve Bakanlık tarafından lisanslandırılmış firmalar ile sözleşme yapılması sağlanarak, bitkisel atık yağların yasadışı biçimde tekrar gıda, kozmetik veya yem sanayisinde kullanılmasının önüne geçiliyor. Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğünce yapılan denetimlerin artarak devam edeceği belirtildi.
Kaynak: İHA