Gaziantep'ten Kısa Kısa

GAÜN'ün Öğretim Üyesi Prof. Dr. İmamverdiyev, Halk Müziği Hizmet Ödülü aldı

GAZİANTEP - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlgar İmamverdiyev'e, "Halk Müziği Hizmet Ödülü" verildiği bildirildi.

GAÜN'den yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Motif Vakfı işbirliğinde düzenlenen 21. Motif Halk Bilim Ödülleri töreninde, Halk Müziği Hizmet Ödülü'ne GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlgar İmamverdiyev layık görüldü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Azeri uyruklu İmamverdiyev, "İlk kez yabancı uyruklu bilim adamı olarak bu dalda ödüle layık görüldüm. Ödül almak için çalışmıyorum. Bilim adamı ödül için değil hizmet için çalışır" ifadesinde bulundu.

Aldığı ödülün Azerbaycan için de gurur olduğunu vurgulayan İmamverdiyev, şunları kaydetti:

"36 kitap yazdım, 37'ncisini yazıyorum. Bu ödülü de bu çalışmalarımı değerlendirerek verdiler. Bu ödül, Azerbaycan için de bir gururdur. İki kardeş, dost ülke arasında kültür ilişkilerinin simgesi olan güzel bir olay oldu. Sanatın kulu olmayan hiç kimse sanatın şahı olamaz."

İmamverdiyev, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve yönetimine, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı çalışanlarına, desteklerden dolayı teşekkür etti.

- Dede Korkutun Dilinden Bir Kurtuluş Destanı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü tarafından Dede Korkut el yazmaları nüshalarının bulunuşunun 200. yılı nedeniyle "Bir Kurtuluş Destanı" adlı oyun sahnelendi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen oyunda, Dede Korkut içerisinde bulunan 12 anlatmadan biri olan "Dirse Han Oğlu Boğaç Han"daki bazı motiflerden yararlanarak kadın olgusuna değinildi.

Oyunda Dirse Han'ın eşi Yaşlucuk Hanım'ın söylediği Tatar ninnisi ile Boğaç Han ve arkadaşlarının seyirlik oyunu salondan büyük alkış aldı.

GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Neslihan Ertural, "Bu sene Dede Korkut el yazmaları nüshalarının bulunuşunun 200. yılı. Tüm Türk dünyası gerek panellerle, kurultaylarla gerekse sempozyumlarla, yapılan çeşitli gösterilerle sanatsal kurgu kapsamında kutlamakta. Biz de GAÜN olarak Dede Korkut'u yad edelim istedik" ifadelerini kullandı.

Asıl kurtuluşa giden yolun kadından geçtiğini belirten Ertural, kadına verilen değerle bir milletin, kendini kültürel ve sanatsal anlamda üst seviyeye taşıyabileceğini kaydetti.

Etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. M. Yaşar Gündoğdu, Özel Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, Genel Sekreter Ercan Eroğlu, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Kaynak: AA