Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Teknik Destek Projesi

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız, ’Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi’ projesinin sürekliliğini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Teknik Destek Projesi
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü uhdesinde yürütülen ’Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi’ (ETCEP) projesinin toplantısı, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız’ın katımıyla Trabzon’da yapıldı.

"HEDEFİMİZ PROJENİN SÜREKLİLİĞİ SAĞLAMAK"

Toplantıda konuşma yapan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı İsmail Yıldız, söz konusu projenin 1 yılını doldurduğunu ifade ederek, hedeflerinin projenin sürekliliğini sağlamak olduğunu söyledi.



Yıldız, "Proje 1. yılını doldurdu. Büyük bir yol kat etik. Bu projede en büyük hedefimiz proje bittikten sonra sürekliliğini devam ettirmek. Dünyada ve Türkiye’de en büyük sorun projeler bittikten sonra maalesef sürekliliği sağlanmıyor. Ülkemiz, bu projenin ana fikri anlamıyla gerçekten üstüne düşeni tarih boyunca yapmıştır yapmaya da devam edecektir. Türkiye’de, kadının olması gerektiği yerdeki çalışmayı bu proje kapsamında mutlaka başaracağız, sağlayacağız. Kadına verilen ve verilecek hakların yanında kadının çalışma hayatındaki eşitliğini bu projeyle ortaya koyacağız. Türkiye’de gerçekten bunun fazlasının olduğunu düşünüyorum. Ancak biz bunu iyi anlatamıyoruz. Dünyaya ve Avrupa’ya bunu iyi anlatamıyoruz. Bunu bu proje sayesinde anlatacağız. Türkiye’deki mevcut durumu ortaya koyarak varsa eksikliğimiz onu da kabullenerek iyileştirme noktasında gerekli olan bütün çalışmaları ortaya koyacağız. 17 milyon öğrencimiz var. Bunun yanında Milli Eğitim Bakanlığı olarak 929 bin çalışanımız var. Bunun 852 bini öğretmen. Eğitim öğretim kadrosundaki personel de bu proje için çalışmalarını yapıyor" dedi.

Projenin süreklilik arz eden bir proje olduğunu dile getiren Yıldız, "konuda yapılacak tek iş var, o da yerel yönetimlerin bu projeye katkı vermesi. Türkiye büyük bir üniter yapıya sahip. Ancak bunun yanında da yerelinde, STK’ların da bu projeye tarafsız bir şekilde politikanın yön vermemesi kaydıyla desteklemesi gerekir. Çünkü politika bir şeye yön vermeye kalktığında bu biraz sıkıntılı oluyor. Politika ancak kanun yapıcı ve kanunlar sayesinde bu işi düzenler. Biz bunu tarafsız şekilde anlatacağız diğerleri sahiplenecek ve sürekliliği böyle ortaya çıkacak" diye konuştu.

Projenin ekip lideri Fatma Özdemir Uluç, proje kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak anlamında çok sayıda eğitimler verileceğini belirterek, "Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı Orta eğitim Genel Müdürlüğü uhdesinde yürütülen ’Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi’ (ETCEP), eğitim sisteminin tüm bileşenlerine, toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yerleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, projenin eğitimin yapı taşları olan öğretmenler başta olmak üzere eğitim camiasının, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki duyarlılığını artırılması hedeflenmektedir. Bu şekilde öğretmenlerimizle birlikte öğrenciler ve ailelerinde de eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık oluşturmuş olacaktır. Proje bu yönüyle ülkemizde bu alandaki ilk uygulamalı örneğini oluşturmaktadır. Proje kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık oluşturmak üzere 10 pilot ilde gerçekleştirilecek olan yerel toplumsal seferberlik kampanyasının ilk uygulaması Trabzon’da yapılıyor" ifadelerini kaydetti.

Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş da projenin önemine işaret ederek, "Proje Trabzon’da dört okulu kapsamaktadır. Bunlar Cudibey Ortaokulu, Yol-İş Sendikası Ortaokulu, Hasan Ali Yücel İlkokulu ve Trabzon Fen Lisesidir" dedi.

Proje ile toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık oluşturulmasının hedeflendiği kaydedildi.
Kaynak: İHA