Bağışıklığı Arttıran Bitkiler

İnsanları hastalıklardan koruyan bir savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi hakkında açıklamalarda bulunan Yüksek Kimya Mühendisi Ayşe Akan, “Bağışıklık sistemini güçlendiren birçok bitki ve bitkisel ürün bulunur” dedi.

Bağışıklık sisteminin, insanoğlunu hastalıklardan koruyan bir savunma mekanizması olduğunu belirten AksuVital Yüksek Kimya Mühendisi Ayşe Akan, bu sistemin, mikrop diye tanımlanan, hastalıklara yol açabilen virüs, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların zarar verici etkilerine karşı vücudu koruduğunu söyledi.

Bağışıklık sisteminin görevinin öncelikle bu organizmaların vücuda girmelerini engellemek ve eğer girerse vücuda girdikleri yerde yutmak, yayılmalarını engellemek yada geciktirmek olduğunu belirten Akan, bağışıklık sistemi bu görevlerini, yaşam süresi boyunca sürdürdüğünü belirterek ancak bazı koşullarda bağışıklık sistemi zayıfladığını bildirdi.

Bağışıklık sistemini güçlendiren birçok bitki ve bitkisel ürün bulunduğunu vurgulayan AksuVital Yüksek Kimya Mühendisi Ayşe Akan, hastalığın durumuna ve kullanacak kişiye göre ürün seçimi yapılması gerektiğin altını çizerek, bedenin savunma gücünü arttıran bitkileri şöyle sıraladı: “Bağışıklığı güçlendirdiği yönünde isim yapmış bitkilerin başında ekinezya gelir. Nane, limonotu veya başka bir bitkiyle karıştırılıp veya tek başına demlenerek içilebilir. Papatya ailesine mensup olan bitki üst solunum yolu enfeksiyonlarını önlemede, iyileştirmede ve ayrıca soğuk algınlığını gidermede destekleyicidir.

Gingko Biloba; bu bitkinin yaprakları, vücudu serbest radikallerin vereceği zararlardan koruyan bilobalit ve ginkgolit adlı antioksidan maddeleri içerir. Ek olarak, gingko bilobanın vücudu radyasyonun etkilerine karşı koruduğu anlaşılmıştır. Bu bitkinin kapsül formu da bulunmaktadır.

Ginseng bitkisinin pek çok ayrı çeşidi vardır. Panax ginseng yada Asya ginsengi denen türün, içerdiği kimyasal bileşen ginsenositler sayesinde iltihap giderici özellikte olduğu ispatlanmıştır. Diyabetle ilişkili durumların yanı sıra, bitkinin bağışıklık sistemini ve zihni güçlendirmede destekleyicidir. Ginseng içerisindeki etken maddesi ile yorgunluk, halsizlik halinin giderilmesine ve fiziksel, zihinsel direnci arttırmaya yardımcıdır.

Çörekotuyağı; asırlardır kullanılan çörek otu ile ilgili yapılan araştırmaların sayısı son yıllarda artmaktadır. Ana vatanı Doğu Akdeniz ve Güney Avrupa olan çörek otunun birçok türü olmasına rağmen kullanılan türü Nigellae Sativa’dır. Siyah tohumları olgunlaşınca toplanır ve kurutulur. Birçok vitamin ve vücuda faydalı molekül ihtiva etmektedir. Bunların içinde thymoquinon ve nigellon bağışıklık sistemi üzerinde etkili olduğu bilinmekte ve bağışıklık sistemini güçlendiren bazı ilaçlarda ham madde olarak kullanılmaktadır. Çörekotu yağı günde 1-3 kez bir fincan suya 4-5 damla damlatılarak bağışıklık sistemini güçlendirmeyi desteklemek amacıyla kullanılabilir. AksuVital olarak biz Shiffa Home serimizde bağışıklığı arttırıcı bitkiler serimizle kullanıma sunmaktan mutluluk duyduk”.
Kaynak: İHA