Avrupa'daki Sığınmacı Krizi

Hollanda’nın Geldermalsen kentinde sığınmacılar için barınma merkezi yapılmasını istemeyen grup polisle çatıştı

Hollanda’nın Gelderland eyaletine bağlı Geldermalsen kentinde yapılması planlanan sığınmacı barınma merkeziyle ilgili belediyede düzenlenen toplantıyı protesto eden kalabalık ile polis arasında çatışma çıktı.

Polisten yapılan açıklamada, belediye binasına girmelerine izin verilmeyen göstericilerin güvenlik güçlerine taş, şişe ve havai fişekle saldırdığı belirtildi.

Özel birliklerin desteğiyle kalabalığı dağıtmak isteyen polisin zaman zaman uyarı ateşi açtığı ve taşkınlık çıkaran çok sayıda göstericiyi gözaltına aldığı kaydedildi. Çatışma anında iki polis hafif yaralanırken, belediye binasında da hasar meydana geldi.

Olaylar başladıktan sonra toplantıyı yarıda kesmek zorunda kalan belediye başkanıyla meclis üyelerinin ise ortalık sakinleşene kadar polis kontrolünde özel bir odada tutulduğu bildirildi.

Güvenlik ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Klaas Dijkhoff, yaşananların kabul edilemez olduğunu belirterek, insanların düşüncelerini şiddete başvurmadan dile getirmelerini istedi.

İçişleri Bakanı Ronald Plasterk de kentin belediye başkanıyla görüştüğünü ifade ederek, olayları "korkunç" olarak niteledi.

Son yılların en büyük sığınmacı akınıyla karşı karşıya kalan Hollanda’da hükümet, mevcut barınma merkezlerindeki kapasite yetersizliğinden dolayı ülkenin farklı yerlerine yeni merkezler oluşturmaya çalışıyor.

Hollanda’daki ilticacıların önemli bir bölümü barınma yurtlarındaki doluluktan dolayı şu anda kimi şehirlerde geçici olarak spor salonlarında, eski hapishanelerde ve kullanılmayan binalarda kalıyor.
Kaynak: AA