3. BAK SETEM Akademi Ödülleri Sahiplerini Buldu

Yarışmaya genelde iyi filmler geldiğini dile getiren Güleryüz, "Çünkü belgeselin, animasyonun, kurmacanın profesyonel iletişim ağlarının dışında önemli üretici kitlesi var. Üniversite öğrencileri, daha ticari sirkülasyona girmediği için, çok parlak fikirler ve iyi projeler çıkabiliyor. Çünkü biraz daha bağımsız üretme şansına sahipler" diye konuştu

Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) ve SETEM Akademi Derneği tarafından düzenlenen "3. BAK SETEM Akademi Ödülleri" törenle verildi.

Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi'ndeki törende AA muhabirine açıklamada bulunan SETEM Başkanı Mehmet Güleryüz, katılımcıların genellikle üniversite öğrencisi olduğunu belirterek, "Gençlerle iletişim üzerine kurulu bir festival, daha doğrusu ödül töreni" dedi.

Yarışmaya genelde iyi filmler geldiğini dile getiren Güleryüz, "Çünkü belgeselin, animasyonun, kurmacanın profesyonel iletişim ağlarının dışında önemli üretici kitlesi var. Üniversite öğrencileri, daha ticari sirkülasyona girmediği için, çok parlak fikirler ve iyi projeler çıkabiliyor. Çünkü biraz daha bağımsız üretme şansına sahipler" diye konuştu.

SETEM Akademi Derneği Başkanı Feza Sınar da etkinlik kapsamında bu yıl ilk kez, "Avrasya Kısa Film Yarışması"nın düzenlendiğini aktararak, "Türkiye'nin hem coğrafi yakınlığı hem de ekonomik ilişkileri derken, genç Türk sinemacıları, Avrupa'ya çok yöneldiler. O arada sanki Doğuyu ihmal ettik gibi. Biz de bu kez, 'yüzümüzü güneşin doğduğu tarafa çevirelim' dedik. Sinemacılarımız da kadim bir medeniyet olan Asya'yla böyle kültür alışverişine girsinler diye düşündük. Bizim gençlerimiz sinemayla kendilerini Asya'da da ifade edebilirler" değerlendirmesinde bulundu.

Animasyon kategorisinin jüri üyesi Şafak Tavkul ise animasyon konusuna değinerek, animasyonun Türkiye'de çok yol katettiğini ve sinemanın çok önünde gittiğini belirtti.

Sinemacıların biraz animasyoncuları örnek alması gerektiğini sözlerine ekleyen Tavkul, "Çünkü animasyon, çok daha planlı, önceden hesaplanan ve titiz çalışılan bir iş. Dolayısıyla bu tür festivallerin de buna çok büyük katkısı oluyor. İnsanlar, yaptıkları şeyin değerlendiğini görüyorlar" dedi.

Törende, opera sanatçısı Cihan Ayhan ve gitar eğitmeni Tayfun Lübeten müzik dinletisi gerçekleştirdi.

- 3. BAK SETEM Akademi Ödülleri

Belgesel, Animasyon ve Kurmaca film kategorilerinde toplam 111 eser yarışırken, Avrasya Kısa Film Yarışması'na Türkiye, Çin, Azerbaycan ve İran'dan 44 kısa film katıldı.

"Belgesel" dalında, Sinan Arıkan "Çıraksız Ustalar" filmi ile "En İyi Film Ödülü"nü, Yahya Ercan "İmece Evi" ile "En İyi Yönetmen Ödülü"nü, Fatih Bacağıkırık "Hafsa" ile "En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülünü" kazandı. "En İyi Senaryo Ödülü"nü ise Musa Ak ve Hasan Basri Özdemir'in "Turab" filmi ile Olcay Oğuz ve Yahya Ercan'ın "Gökkuşağı" filmi paylaştı.

"En iyi Kurgu Ödülü" ise Melih Oruç'un "92 Belgeseli"nin oldu.

- Animasyon kategorisinde "Akdenizli"ye iki ödül

"Animasyon" dalında Seçkin Yalın ve Yiğit Pehlivan'ın "Akdenizli" filmi "En İyi Film" ve "En İyi Animatör" ödüllerini kazandı.

Orhan Umut Gökcek "Vakitsiz Horoz" filmiyle "En İyi Yönetmen Ödülü"ne, Burkay Doğan da "Şem" filmiyle "En İyi Senaryo Ödülünü"ne layık görüldü.

Kurmaca kategorisinde "En İyi Kısa Film Ödülü" Alper Akdeniz'in "Rüya" filmine verilirken, "En İyi Yönetmen Ödülü" "Güneş Bisikletimi Yaksın" filmiyle Özgürcan Uzunyaşa'nın, "En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü" "Rüya" filmi ile Ayberk Olgay'ın oldu.

"En İyi Senaryo Ödülü"nü "Alamor ve "Güneş Bisikletimi Yaksın" filmleri paylaştı. "En İyi Kurgu Ödülü" Alamor" filminin oldu.

"En iyi Kadın Oyuncu Ödülü"nü Yasemin Taş, "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"nü Salih Bademci kazandı.

- "Ata'ya Saygı", En İyi Film Ödülü'nü kazandı

Avrasya Kısa Film Yarışması'nda En İyi Film Ödülü "Ata'ya Saygı", En İyi Yönetmen Ödülü "Sınır Çocuğu", "En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü "Ligiang Nehri", En İyi Senaryo Ödülü "Rüya", En İyi Kurgu Ödülü "Denizin Fısıltıları" filmlerine verildi.

Gecede ayrıca Türk sinemasının birçok önemli filminde imzası olan ödüllü Görüntü Yönetmeni Ertunç Şenkay'a emek ödülü takdim edildi.
Kaynak: AA