Mısır'da Tutuklu Gazeteci Açlık Grevinde

Mısır'da tutuklu gazeteci İbrahim ed-Deravi'nin, serbest bırakılma talebiyle açlık grevine başladığı bildirildi.

Merkezi İstanbul'da bulunan İnsanlık Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, Mısır'ın başkenti Kahire'deki Tora Cezaevi'nde bulunan gazeteci İbrahim ed-Deravi'nin serbest bırakılma talebiyle 3 gün önce açlık grevine başladığı belirtildi.

Açlık grevi ile kendisi ve meslektaşlarına yönelik "keyfi tutuklamaları" protesto ettiği ifade edilen Deravi'nin sağlık durumunun kötüleştiği kaydedildi.

Gazeteci Deravi, "Hamas adına casusluk yapmak, tüneller aracılığıyla Gazze'ye geçmek ve bazı Filistinlilerle görüşmek" suçlamasıyla 16 Ağustos 2013'de Kahire'de gözaltına alınmış, hakkında müebbet hapis kararı çıkmıştı.

-Mısır, tutuklu gazeteci sayısında dünyada ikinci

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi'nden dün yapılan yazılı açıklamada, Mısır'ın Çin'den sonra hapishanelerinde en çok gazeteci bulunan ikinci ülke olduğu belirtilmişti.

Mısır cezaevlerinde geçen yıl 12 olan gazeteci sayısının bu yıl 23 olduğu ifade edilen açıklamada, ülkede basın özgürlüğünün hızla kötüye gittiği, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin muhalifleri bastırmak amacıyla milli güvenliği kılıf olarak kullandığı kaydedilmişti.

Mısır'da tutuklu gazeteci sayısına ilişkin resmi rakam bulunmazken, sivil toplum kuruluşları, 2013 yılında ordunun yönetime el koymasının ardından tutuklu gazeteci sayının hızla arttığını, şu an cezaevlerinde onlarca gazeteci olduğunu belirtiyor.

Sivil toplum kuruluşları, 3 Temmuz 2013'deki askeri darbenin ardından gazeteciler ve muhaliflerin siyasi sebeplerden ötürü gözaltına alınarak tutuklandığını ve kötü muameleye maruz kaldıklarını vurgularken, hükümet siyasi nedenlerden olmadığını savunuyor.

Kaynak: AA