Köşk, Çiçek Hastalığı Nedeniyle Karantinaya Alındı

Aydın’ın Köşk ilçesinde çiçek hastalığı nedeniyle ilçe merkezi ve 4 mahallesi karantina altına alındı. Bugüne kadar 78 büyükbaş hayvanın hastalık nedeniyle telef olduğu Köşk merkez ve 4 mahallesinde hastalık nedeniyle 15 Ocak’a kadar hayvan giriş çıkışı yasaklandı.

Köşk, Çiçek Hastalığı Nedeniyle Karantinaya Alındı
Aydın’da uzun süredir görülen ve sayısız hayvanın telef olmasına neden olan çiçek hastalığı Köşk merkez ve bazı mahallelerinin karantina altına alınmasına neden oldu. Bugüne kadar 78 hayvanın telef olduğu ilçede Köşk merkez,Baklaköy, Güzelköy, Ovaköy, Beyköy mahalleleri karantina altına alınırken daha önceden karantina altında olan Başçayırve Gökkiriş mahallelerinde hastalığın etkilerinin kaybolduğu öğrenildi. Köşk Merkez, Beyköy, Ovaköy, Güzelköy veBaklaköy’de karantinanın 15 Ocak’a kadar süreceği bildirildi.

78 HAYVAN TELEF OLDU

Köşk’te son bir yılda çiçek hastalığı nedeniyle 78 hayvanın telef olduğunu dikkat çeken Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, hastalığın bulaşıcı olması nedeniyle karantina uygulamalarına riayet edilmesini istedi. Hayvancılık açısından çiçek hastalığının çok büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade eden Veli Tuna, "Hayvancılığın uzun yıllar sonra biraz normal seviyelere geldiği günümüzde şimdide çiftçimiz çiçek hastalığı nedeniyle zor günler geçiriyor. İlçemizde bu hastalık nedeniyle onlarca hayvan telef oldu. Sığır çiçeği hastalığı, sinek yoluyla diğer hayvanlara bulaşabileceği için, hastalık görülen mahalleler karantinaya alınıyor. Bu mahallelerde hayvan alım satımı yasaklanarak, hastalığın diğer mahallelere taşınmasının önüne geçilmeye çalışılıyor. Hastalığı engellemek amacıyla büyükbaş hayvanlara sürekli aşı yapılıyor" dedi.

‘ÇİFTÇİNİN ZARARI KARŞILANIYOR’

Çiçek hastalığının hala bir tedavisinin bulunamadığını ifade eden Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Mutlu, "Hastalığı iyileştirecek kesin bir tedavi yönteminin bulunmamasından dolayı, hastalığın ilerlediği belirlenen hayvanlar itlaf ediliyor. Bu hastalığın belirtilerini fark eden hayvancılarımız zaman kaybetmeden veterinerlere haber vermeleri hastalığın önüne geçmemizi kolaylaştıracaktır. Hastalık nedeniyle telef olan hayvanların değeri belirlenerek devlet tarafından çiftçinin zararı karşılanıyor. Devlet hayvanı telef olan vatandaşımızın hayvanının değerini ödüyor. Hayvanları bu hastalığa yakalanan vatandaşlarımız mutlaka bize veya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne bildirsinler" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA