İl Özel İdareleri Semineri

Türkiye İl Genel Meclis Üyeleri Derneği Başkanı Satılmış Gürbüz, kırsal kalkınmada önemli bir yeri olan il özel idarelerinin fonksiyonsuz hale getirilmemesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

Türkiye İl Genel Meclis Üyeleri Derneği tarafından düzenlenen "14'üncü İl Özel İdareleri Semineri", Antalya'da gerçekleştirildi.

Dernek Başkanı Gürbüz, son yıllarda Türk kamu yönetiminde değişiklik yapma ihtiyacının ortaya çıktığını bildirdi.

6360 sayılı Büyükşehir Yasası'nın il özel idareleri açısından kritik bir dönemin kapısını açtığını, yasayla artık 81 değil, 51 il özel idaresiyle yola devam edildiğini hatırlatan Satılmış Gürbüz, şöyle konuştu:

"Ülkemizde büyükşehir belediyesi karar mekanizmalarına katılım süreçleri incelendiği zaman, küçük toplulukların karar mekanizmalarına katılması söz konusu olmayacaktır. Bu husus da dikkatten uzak tutulmamalıdır. Kırsal alanda tarım ve hayvancılık yapılan mera, orman gibi alanlara potansiyel arsa gözüyle bakılması, kırsal kalkınmanın gelişmesine olumsuz etki yapacak uygulamalardan kaçınılması ve kırsal kalkınmada önemli yeri olan il özel idarelerinin fonksiyonsuz hale getirilmemesi önemlidir."

Seminerde konuşan eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, seminerin, Türkiye gibi büyük bir ülkede, değişik coğrafya, iklim ve ekonomik şartlarda bulunanların sorunlarının anlatılması ve sorunlara çözüm aranması bakımından önemli olduğunu söyledi.

İl Genel Meclisi üyelerinin önemli görevler yaptıklarını kaydeden Gönül, "Neden, çünkü problemlerle beraber yaşıyorlar. Milletvekili olursun, Ankara'ya gidersin, seçim bölgene fırsat buldukça gelirsin. Ama İl Genel Meclisi üyesi arkadaşlarımız hep bölgelerinde. Hem bu kadar problemin içinde yaşayacaksınız hem de seçmenin gönlünü kazanacaksın, çok kolay bir şey değil" diye konuştu.

- Vali Türker

Antalya Valisi Muammer Türker ise Mahalli İdareler Reformu'nun ana ekseninin il özel idareleri olduğunu, bugün ise 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile reformun en önemli unsurunun büyükşehir belediyesi haline geldiğini dile getirdi.

Yasayla güçlendirilen büyükşehir belediyelerinin Türkiye'nin önemli bölümünü nüfus ve coğrafya bakımından kapsadığını kaydeden Türker, altındaki köy ve belde belediyeleri kapanan ilçe belediyelerinin, hizmetin vatandaşa yakın birimler tarafından sunulması noktasından bakıldığında yeterince güçle donatılmadığını belirtti.

Yerel yönetim reformunun bir süreç olduğuna işaret eden Vali Türker, kanunda görülen eksiklerin masaya yatırılması gerektiğini ifade etti.

- Büyükşehir Belediye Başkanı Türel

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Büyükşehir Yasası'nın uygulamadaki avantajlarını anlattı.

Nüfus ve yüz ölçümü büyüdükçe uygulamalarda zorluklar yaşandığını anlatan Türel, yasa ile hizmet bütünlüğün sağlandığına işaret etti.

Alanya ilçesinde 5 kilometrelik sahil sınırında 4 belediye olduğuna değinen Menderes Türel, "Bu 4 belediyenin toplu ulaşım araçları vardı. Bu toplu ulaşım araçları 5 kilometre içerisinde 4 belediye olduğu için birinin sınırında başlayıp birinin sınırından daha sonrasında devam edemezdi. Çünkü, öteki belediye sınırlarından içeriye sokmuyordu. Büyükşehir Yasası şimdi bunların hepsini bütüncül anlayışla planlanıyor" dedi.

Taşeron sistemine de değinen Türel, sistemde çalışanların kadroya geçirilmesini çok doğru bulduğunu, ancak yasadan önce personel reformu yapılması gerektiğini bildirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, "Yoksa, 'Devlete kapağı at, 65 yaşına kadar ne yaparsan yap, yan gel yat, maaşını al' kültüründen personelimizi kurtarmamız lazım. Çalışan personelle çalışmayan personel arasında bir tercih yapılabilmesi lazım" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA