Başbakan Yardımcısı Elvan Konev'in Düzenlediği Programa Katıldı

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, “Biz koşar adım reformlarımızı gerçekleştirmeye çaba sarf edeceğiz ama bize ayak uyduramayan, biz koşarken kaplumbağa hızıyla gitmeye çalışan bürokratlar varsa onlarla maalesef devam etmemiz mümkün olmayacak” dedi.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Konya Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı’nın(KONEV) düzenlediği programa katıldı.

KONEV üyeleri ile bir araya gelen Elvan, 1 Kasım seçimlerinin ardından hayata geçirilmesi planlanan reformlar hakkında bilgi verdi.

Son 1.5 yılda 4 önemli seçim gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Elvan, “Mahalli İdareler seçimleri, Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 7 Haziran ve 1 Kasım’da tekrar bir genel seçimle karşı karşıya kaldık. Bu son 1.5 yıllık süre içerisinde bir taraftan Türkiye’de ki seçim havası, diğer taraftan dış konjonktürün ülkemizde yarattığı bazı etkiler ve bu gerçekten rahat yaşanamayan bir süreçte Türkiye bazı önemli reformlarını maalesef istenilen düzeyde gerçekleştiremedi. Bir taraftan seçimlerin olması, dışarıda yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle ama 1 Kasım’da milletimiz güçlü bir hükümete ihtiyaç olduğunu ve mutlaka Türkiye’nin şu son 13 yılda gerçekleştirmiş olduğu reformlara devam etmesi gerektiği konusunda bize hükümeti emanet etti. Bu güne kadar olduğu gibi bundan sondaki süreçte de milletin bize vermiş olduğu bu emaneti asla yere düşürmeyeceğiz” diye konuştu.

Yeni dönemde 1 Kasım ile birlikte artık Türkiye’de yeni bir atılım, yeni bir reform sürecinin başlatıldığını belirten Elvan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bunun ilk açıklamasını Sayın Başbakanımız gerçekleştirdi. Eylem planının vatandaşlarımızla paylaştı. Bunu yaparken de 3 aylık süreçte neleri gerçekleştireceğimizi, 6 aylık süreçte neleri gerçekleştireceğimizi ve 1 yıllık süreçte hangi reformları ortaya koyacağımızı net olarak belirledi. Bu süreçte bizlere düşen çok önemli yükümlülükler var. Sadece siyasilerimize değil, elbette hükümetimizin bir kararlılığı var. Bunun dışında bürokrasinin de üzerine düşen çok önemli sorumluluklar var. Bakanlıklarımızda yoğun bir çalışma başladı.

Bu eylem planını zamanında gerçekleştirme yönünde sadece bizlerde değil, bürokraside de müthiş bir kararlılık var.”

“MUHALEFET’İN REFORM SÜRECİNE DESTEĞİ ÖNEMLİ”

Özellikle muhalefet partilerinin bu reform sürecine destek vermelerinin son derece önemli olduğunu sözlerine ekleyen Elvan, “ Eğer 2003-2004 yıllarındaki gibi muhalefet partilerinin hükümetimize bir desteği olursa gerçekten bu reformları belki zamanında önce gerçekleştirebilmemiz de mümkün olacaktır. Köklü reformlarımız var. Özellikle çalışma hayatıyla ilgili. Esnek çalışma hayatının oluşturulması, kıdem tazminatı konuları, yine özel istihdam büroları gibi yatırım ortamlarının iyileştirilmesine yönelik çok sayıda yapmamız gereken düzenlemeler var. Bunların her birini teker teker gerçekleştireceğiz. Demokratikleşme alanından adalete, eğitim reformundan kamu yönetimine, kamu mali yönetiminden çalışma hayatına kadar çok önemli reformlarımız bu yeni dönemde gerçekleştirilecek. Reformlarımızın gerçekleştirilmesiyle birlikte bir taraftan bizim büyüme potansiyelimizi de yukarıya çekme ve o 2003-2007 dönemindeki yüksek büyüme hızlarına yaklaşmaya çalışma yönünde hele hele 2023 hedefimizi yakalama yönünde büyük bir çaba sarf edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“KAPLUMBAĞA HIZIYLA DEVAM EDEN BÜROKRATLARLA DEVAM ETMEYECEĞİZ”

Rahat bir dönemden geçmediğimizin altını çizen Elvan, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Onun için her birimizin başını yastığa koymadan önce mutlaka ben ülkem için ne yapabilirim arayışı içinde olmamız son derece önemlidir. Şu süreçte elbette biz koşar adım reformlarımızı gerçekleştirmeye çaba sarf edeceğiz ama bize ayak uyduramayan, biz koşarken kaplumbağa hızıyla gitmeye çalışan bürokratlar varsa onlarla maalesef devam etmemiz mümkün olmayacak. Bizimle birlikte koşan ve bizimle birlikte mücadele eden, bizim sahip kararlılığa onların da sahip olmasını arzu ediyoruz. Bu çerçevede hareket eden arkadaşlarımızla elbette yola devam edeceğiz ama önümüze engeller koymaya çalışan, taş koymaya çalışan, işi ağırdan almaya çalışan bürokratlarla da yolumuza devam etmeyeceğiz. Bu mesajı buradan net bir şekilde vermek istiyorum.”
Kaynak: İHA