Bağdat'ta 'Spyker' Gösterisi

Spyker Askeri Üssü'nde öldürülen askerlerin aileleri, Bağdat'ta gösteri düzenledi

Irak'ın Salahaddin vilayetindeki Spyker Askeri Üssü'nde geçtiğimiz yıl terör örgütü DAEŞ tarafından öldürülen ve sayıları bin 700 olduğu öne sürülen askerlerin aileleri, başkent Bağdat'ta gösteri düzenledi.

Başkentin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda düzenlenen gösteride, "Spyker katliamında" hayatını kaybeden askerlerin ailelerinin bir kısmı, oğullarının hayatta olduğunu iddia ederek hükümete çağrı yaptı.

AA muhabirine konuşan Bedir Salah (73), çocuklarının vatan için savaşmaya gittiği ve devletin de onlara sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, "Spyker Askeri Üssü'nde bin 700 asker bulunuyordu ve bazıları ölmedi. Oğlumun cesedini alamadım. Bunların bir kısmı Bağdat'taki hapishanelerde bulunuyor" diye konuştu.

Hacı Hüseyin Haşim (77), bir yıldan beri gösteri düzenlediklerini dile getirerek, "Kimse taleplerimize kulak vermiyor. Ne Başbakan Haydar el-İbadi ne de Mithat Mahmut (Yüksek Yargı Başkanı) verdiği sözü tuttu. Oğullarımızın hayatta olduğunu biliyoruz. 525 kişi Bağdat Havalimanı yakınlarındaki askeri kamplarda bulunuyor ama hükümet tarafından gizleniyorlar" iddiasında bulundu.

Geçen yıl Salahaddin vilayetinin merkezi Tikrit'i ele geçiren terör örgütü DAEŞ, 12 Haziran 2014'te, yüzlerce kişi kurşuna dizilirken çekilen görüntülerin yer aldığı bir video paylaşmış, öldürülen kişilerin Spyker Askeri Üssü'ndeki güvenlik görevlileri olduğu belirtilmişti. Irak Parlamentosu da kurşuna dizilerek öldürülen yaklaşık bin 700 kişinin askeri öğrenci ve güvenlik görevlisi olduğunu duyurmuştu.

Irak Ceza Mahkemesi, 8 Temmuz'da "Spyker katliamında suçlu bulunan" 24 kişiyi idam cezasına çarptırmıştı.
Kaynak: AA