TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in Rus basınına yansıyan açıklamalarıyla ilgili "Rusya'da medya üzerinden bir algı operasyonu yürütülüyor. Sayın Eren Erdem'in oradaki açıklaması, böyle bir stratejinin parçası olmuştur. Bu da bizi üzmüştür" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Diyarbakır'daki terör saldırısında iki polis memurunun yaşamını yitirdiğini, 3'ünün ise yaralandığını aktararak, şehitlere rahmet, yaralılara ise acil şifalar diledi.

Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde ne olduğu konusunda ilgili bakanlarca Meclis'te bilgi verilmesini isteyen Gök, "İçimiz kan ağlıyor. Sanki ortalık güllük gülistanlık, Türkiye'de her şey iyi. Sayın Başkan öyle değil. Türkiye yanıyor. Türkiye bir ateş çemberinde, her gün olumsuzluklar var. Ama bu Meclis'in hiçbir şeyden haberi yok" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise Diyarbakır'daki terör saldırısında yaşamını yitiren polis memurlarına rahmet diledi. Türkiye'nin, adeta bir yangın yerine döndüğünü savunan Akçay, Hükümeti, terör ve asayiş olayları ile dış politika konularında TBMM'ye bilgi vermeye davet etti.

- "Tehdit AK Parti'den geliyormuş gibi atmosfer yaratılmasını uygun bulmuyorum"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da şehit polis memurlarına rahmet dileyerek, "Terörle mücadelenin kolay olmadığını bu topraklardaki insanlar iyi bilirler. Bu kez terör kılık, yöntem değiştirmiştir, farklı stratejilerle amacına ulaşmaya çalışmaktadır. Allah güvenlik güçlerimizin, bu süreçte rol alan herkesin, terörle mücadelede yar ve yardımcısı olsun" ifadesini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Erdem'in Rus basınına yaptığı açıklamalarla ilgili değerlendirmede de bulunan Bostancı, bunların gerçeklikle ilgisi olmadığını söyledi. Bostancı, "Elbette milletvekilleri kendi kanaatlerini serbest bir şekilde Meclis platformunda, her yerde ifade edebilirler. Bundan dolayı herhangi bir tehdit altında olmaları, başlarına bir şey gelecek endişesi muhakkak kabul edilemez. Devletin görevi, eğer ortada böyle bir tehdit varsa bu tehdidi kaldırmaktır. Bu, kabul edilemez. Ancak burada sanki tehdit AK Parti'den geliyormuş gibi bir atmosfer yaratılmasını da uygun bulmuyorum" diye konuştu.

Erdem'e yönelik AK Parti'nin herhangi bir ferdinin hususi bir yaklaşımı bulunmadığını belirten Bostancı, Rusya'da medya üzerinden bir algı operasyonu yürütüldüğüne dikkati çekerek, "Sayın Eren Erdem'in oradaki açıklaması, böyle bir stratejinin parçası olmuştur. Bu da bizi üzmüştür" dedi.

Levent Gök ise Eren Erdem'in, Adana Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesindeki bilgileri gündeme getirdiğini savunarak, "Arkadaşımız, kendisinin ürettiği herhangi bir bilgiyi değil tamamen devletin resmi organlarında yayınlanmış, iddianameye dönüşmüş fikirleri ileri sürmüştür" ifadesini kullandı.

- "Bu girdaptan hep beraber çıkabiliriz"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de dün Diyarbakır'da ve Mardin'de 3 kişinin, bugün de Diyarbakır'da 2 polis memurunun yaşamını yitirmesinden dolayı üzgün olduklarını belirterek, ölümlerin olmaması noktasında Meclis'e sorumluluk düştüğünü söyledi. Baluken, çözüm için İmralı'ya heyet gönderilmesi gerektiğini belirterek, "Bu girdaptan hep beraber çıkabiliriz" dedi.

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise TBMM Başkanlık Divanı olarak, Diyarbakır'daki terör saldırısında şehit olan polislere Allah'tan rahmet, ailelerine ve Emniyet teşkilatına da sabır ve başsağlığı dilediklerini iletti.

Gündem dışı söz alan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da Roman açılımıyla ilgili strateji belgesinin halen açıklanmadığını hatırlatarak, "Biz fakirlikle, yoksullukla, yoksunlukla, ayrımcılıkla mücadele ediyoruz" diye konuştu. Purçu, 2016 Bütçesi'nde, Roman vatandaşlar için sosyal yaşam standartları çerçevesinde pay ayrılmasını istedi.

- Genel Kurul'da tartışma çıktı

Genel Kurul'un gündeminde yer alan araştırma önerilerinin okunması sırasında, CHP Grup Başkanvekili Gök, Meclis'te milletvekillerine bilgi verilmesi yönündeki isteğini tekrar etti. Gök, sordukları sorulara cevap verilmemesini kınadığını dile getirdi.

Bu sırada, bazı AK Parti milletvekilleri ile Gök arasında sözlü sataşma yaşandı.

Tartışmanın sürmesi üzerine, yerinden kalkarak, Gök'e doğru yürüyen AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, partili milletvekillerince durduruldu.

Ayağa kalkan AK Parti ve CHP milletvekillerinin tartışmaya dahil olmasının ardından, TBMM Başkanvekili Hamzaçebi tarafından oturuma ara verildi.

Kaynak: AA