Tacikistan-Afganistan-Türkmenistan Demiryolu

Asya Kalkınma Bankası, Afganistan'dan geçen demiryolunun finansmanını güvenlik gerekçesiyle geçici olarak durdurdu

TAŞKENT  - Asya Kalkınma Bankası'nın, Tacikistan-Afganistan-Türkmenistan demiryolu inşaatı finansmanını güvenlik sorunu gerekçesiyle geçici olarak durdurduğu bildirildi.

Bankanın Tacikistan Temsilcisi Si Si Yu gazetecilere yaptığı açıklamada, bankanın Afganistan'daki gerginliğin giderek artmasından dolayı güvenlik nedeniyle Tacikistan-Afganistan-Türkmenistan demiryolu inşaatı finansmanını durdurduğunu söyledi.

Afganistan'daki güvenliğin çok düşük düzeyde olduğunu dile getiren Yu, "Oysa Türkmenistan, demiryolunun kendi topraklarından geçen kısmının inşaatını tamamladı ancak biz güvenliği garanti altına alınmayan bir yerde demiryolu inşaatı yapmak istemiyoruz. Bu çok tehlikelidir" ifadesini kullandı.

Yu, söz konusu güzergahın en önemli kısmının Afganistan'dan geçtiğini hatırlatarak, bu nedenle belirli mali kaynaklara sahip olması gereken ülkenin elinde bulundurduğu kaynakların yeterli olmadığını vurguladı.

- "Ülkedeki durum iyileşirse projeye geri döneriz"

Asya Kalkınma Bankası tarafından söz konusu proje için ayrılan mali kaynakların diğer projelere yönlendirileceğini belirten Yu, "Ülkedeki durum iyileşirse belki yine bu projeye geri döneriz" diye konuştu. Yu, daha önce Asya Kalkınma Bankası tarafından Tacikistan-Afganistan-Türkmenistan demiryolu inşaatı projesinin fizibilite çalışmaları için 9 milyon dolarlık kaynak ayrıldığını hatırlattı.

Üç ülke arasında gerçekleştirilecek söz konusu demiryolunun 60 kilometrelik kısmının Tacikistan, 300 kilometrelik kısmının ise Afganistan toprakları üzerinden geçmesi öngörülürken, geçen ay Türkmenistan, demiryolunun kendi topraklarındaki kısmının tamamlandığını duyurmuştu.

Tacikistan-Afganistan-Türkmenistan demiryolu inşaatıyla ilgili anlaşma bu ülkelerin devlet başkanları tarafından Mart 2013'te imzalanmış, 2018'de faaliyete geçmesi planlanan demiryolunun finansmanının Asya Kalkınma Bankası tarafından sağlanması öngörülmüştü.
Kaynak: AA