Davutoğlu'ndan DAEŞ açıklaması

Başbakan Davutoğlu, "Bizim topluluklarımız arasından DEAŞ çıkmaz. Diğer kavimlere olumsuz anlamda bakan kimse çıkmaz" dedi.

Davutoğlu'ndan DAEŞ açıklaması
Başbakan Davutoğlu, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da soydaş kanaat önderleri ve sivil toplum temsilcileriyle gerçekleştirdiği görüşmede konuştu. 

Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı ile yaptığı görüşmede 'Bizim topluluklarımız arasından DEAŞ çıkmaz, diğer kavimlere olumsuz anlamda bakan kimse çıkmaz' dediğini anımsatan Başbakan Davutoğlu, bu sözlerini tekrarlayarak, 'Bizim topluluklarımız arasından DEAŞ çıkmaz. Diğer kavimlere olumsuz anlamda bakan kimse çıkmaz. Kendi kimliğini koruyan, herkesle barış içinde yaşayan, sunan bir gelenekten geliyoruz. Bugün İslam dünyasının içinde çıkan DEAŞ benzeri fitne toplulukları ne kadar İslam'ı temsil etmiyorsa, o aşırı ırkçı ve faşist yaklaşımları benimseyenler de Hristiyanlığı ya da Bulgaristan'ı temsil edemezler. Her ikisine karşı da hepimizin açık bir tavır içinde olmamız lazım' diye konuştu.

İslam'ın hoşgörüsünü, Osmanlı'nın çok kültürlü mirasını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Somali, Arakan, Haiti gibi ülkeler de dahil olmak üzere deprem ya da açlık çeken ülkelere sahip çıkan müşfik ve kuvvetli elinin hiç akıllardan çıkarılmaması gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, şunları söyledi:

'Bizler, Hazreti Mevlana'nın torunlarıyız, sizlerin çoğunuzun Konya'dan gelmeniz hasebiyle söylüyorum, yarından sonra Şeb-i Arus. İnşallah burada da bir Şeb-i Arus geleneği başlatalım, 17 Aralık'ta bir sema meclisiyle bunlar yaşasın. 13'üncü yüzyılda erişmiş olduğumuz o kültürel derinlik bugünlere, insanlığa ışık sunar. Hepimiz bu anlayışla Bulgaristan'ı barış, huzur ve istikrar ülkesi yapma konusunda eşit vatandaşlar olarak gayret sarfetmeliyiz. Avrupa'da her zaman başımız dik olmalı. Biz, Müslümanız, Türk'üz, Brüksel'de de öyleyiz, Sofya'da da İstanbul'da da Bakü'de de öyleyiz. Sizlere bu anlamda güvenimiz tamdır, özellikle kadınlarımıza, kadın derneklerimize güvenimiz tamdır, onların sahip çıktığı bir kültürün hiçbir zaman akamete, dumura uğramayacağı açıktır. İnşallah bu topraklar asırlarca bizim ortak vatanımız olarak büyük şehirlere, şehir kültürlerine, medeniyetlere beşiklik etti. Bundan sonra da barış içinde geleceğe hep beraber el ele yürüyeceğiz, biliniz ki arkanızda 78 milyon var.'
Kaynak: AA