Bass'ın Konutunda 'Algı' Temalı Sergi

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Bass ve eşi konutlarında, "Büyükelçiliklerde Sanat" programı kapsamında, ülkelerinden 20 sanatçının modern sanat çalışmalarını sergiledi

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John R. Bass ve eşi Holly Holzer Bass, konutlarında, ülkelerinden 20 sanatçının modern sanat çalışmalarını sergiledi.

Serginin ev sahipliğini yapan Büyükelçi Bass açılış konuşmasında, ABD büyükelçisi olmanın en önemli ayrıcalıklarından birisinin serginin açılış temasını belirlemek olduğunu söyledi.

İletişimin, diplomasinin en önemli ögesi olmasından dolayı eşiyle birlikte serginin temasını "algı" olarak belirlediklerini ifade eden Bass, "Yaşadığımız dijital çağda, görüyoruz ki insanların çoğu birbirlerini dinlemeden konuşuyor. Sadece anlaştıkları insanları dinleme yönünde davranıyorlar. Aynı fikirdeki insanlarla konuşmaları sebebiyle, insanlar söylediklerinin doğru olan tek gerçek olduğuna inanmaya başlıyorlar" dedi.

Büyükelçi Bass, bütün dünyada insanlar arasındaki  iletişimin bozulduğuna dikkat çekerek, serginin ana temasının "algı" olmasındaki nedenin, diplomasi ve iletişimde "algının" önemine dikkat çekmek istemeleri olduğunu ifade etti.

"Algı, nerede durduğumuzu bilmemiz ve baktığımız yerden gördüğümüz şeyin değişebileceği anlamına gelir" şeklinde konuşan Bass, dijital çağda bulunduğumuz için sergiye çeşitli dijital unsurlar eklediklerini belirtti.

Holly Holzer Bass ise misafilerini Türkçe "Hoşgeldiniz. Geldiğiniz için çok teşekkürler" diyerek selamladı.

Sergilenen bazı eserler ve eserlerin sanatçıları hakkında bilgi veren Bass, "Sergimizin en güzel yönü, eserleri olan sanatçıların Amerika'nın çeşitliliğini göstermesidir" dedi.

Bass, Mevlana Celaleddin Rumi'nin, "Doğru ile yanlışın arasında bir yerde bir bahçe var. Seninle orada buluşacağım" sözünü hatırlatarak, "Umarım bu sergi sizin bahçeniz olur" ifadesini kullandı.

Sergide Graham Caldwell, Rick Chapman, Kevin Cole, Dennis Lee Mitchell, Susan Wides, Rick Chapman gibi sanatçıların eserleri bulunuyor. Özellikle modern çizgilerin ve "bakıldığı yere göre değişiklik" gösteren eserlerin sanatseverlerin beğenisine sunulduğu sergiye, düzenlenecek bir yarışma ile genç Türk sanatçıların eserlerinin dahil edilmesi planlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olarak, 1963 yılında kurulan "Büyükelçiliklerde Sanat" programı, geçici ve daimi sergiler, sanat programları ve yayınlar hazırlayarak, kültürel faaliyetler aracılığıyla Amerikalı sanatçıların eserlerini dünyaya tanıtmayı amaçlıyor.
Kaynak: AA