33 Yılda 27 Bin Ameliyat Yaptı

41 yıllık meslek hayatının 33 yılını Elazığ’da geçiren Genel Cerrah Uzmanı Op.Dr. Latif Kızılkanat, bu süre içerisinde 9 bini Tiroid olmak üzere 27 bin ameliyat yaptı.

33 Yılda 27 Bin Ameliyat Yaptı
Tüm hastalıklarda olduğu gibi Tiroid hastalığında da erken teşhisin önemli olduğunu ifade eden Medical Park Elazığ Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Latif Kızılkanat, hastalıkla ilgili genel bilgiler verirken, kanserle ilgili alınması gereken önlemleri de aktardı. 41 yıllık meslek hayatının olduğunu Elazığ’da ise 33 yıldır cerrahlık yaptığını aktaran Kızılkanat," 33 yıldır kesintisiz olarak Elazığ halkına hizmet etmekteyim. O 33 yılda 27 bin civarında ameliyat yaptım. Bu 27 bin ameliyatın 9 bini tiroid hastalıklarıyla ilgiliydi" dedi.

“TİROİD KANSERİ OLDUM DİYE ÜZÜLMEYİN, TEDAVİSİ VAR”

Tiroid hastalığı ile ilgili her türlü ameliyatı yaptığını aktaran Op. Dr. Kızılkanat, “Tiroid nodillerini, Tiroid kanser ameliyatlarını yaptım. Tiroid hastalıklarında en yoğun olarak bir iyi huylu hastalık vardır. Halk arasında zehirli guatr denilen tirotoksikoz grubu Tiroidin tembel olmasından kaynaklanan hipotiroid denilen hastalıklar vardır. Hipotiroidler genellikle ilaç tedavisiyle tedavi edilirler. Ama Tiroidin tirotoksikoz olanları zehirli guatrlar önce ilaç tedavisiyle 3 defa denendikten sonra tedaviye cevap vermezse, ya cerrahi, yada radyoizotop tedavisi yapılır. Yada Tiroid kanserleri ise önce ince iğne biyopsisiyle bunun kanser olduğu tespit edilir. Tespit edildikten sonra Tiroidin tamamen almak şeklinde bunun tedavisi yapılır. Başarı oranı oldukça yüksektir. Tiroid kanserleri iyi huylu kanserlerdir. Vücudun diğer kanserleri gibi insan ömrünü kısaltmazlar. Tiroid kanseri ameliyatı olduktan sonra insanın ömrü ne kadarsa o kadar yaşar. Yani Tiroid kanseri oldum diye hastaların üzülmemesi lazım, ama tedavide de gecikmemesi gerekir” diye konuştu.

KANSERDEN KORUNMANIN 3 ALTIN KURALI

Kanserle ilgili de bilgi veren ve korunmanın temel kurallarına değinen şunları söyledi:

“Kanserden korunmak için bir defa insanların sigara içmemesi lazım. Sigara içmemek 1’incisi şart, 2’ncisi fiziksel aktivite, 3’üncüsü ise yiyeceklerde ki değişiklik. Mutlaka her gün 45 dakika yürümek lazım. Birçok hastalığın sebebi de yiyeceklerle ilgili. Raf ömrü olmayan yiyecekler yememiz lazım. Yani yumurtada, gezen tavuğun yumurtası, köy yumurtası, tavukta, köy tavuğu, yoğurtta raf ömrü olan yoğurt değil de evde yapılmış olan yoğurt, balıkta üretilen balık değil deniz balığı. Yani doğal yaşama, doğal yediklerimize dikkat ederek kanserden korunmak mümkündür".”

Medical Park Elazığ Hastanesi’nde doktorluk görevine devam eden Kızılkanat, alanında her türlü ameliyatı yapacak tecrübe ve imkana sahip olduğunu, bundan sonraki yaşamında da Elazığlılar başta olmak üzere bölge insanına hizmet edeceğini söyledi.

Kaynak: İHA