Aziz Nesin Yılına Görkemli Kapanış

Nilüfer Belediyesi’nin ’2015 yılın yazarı Aziz Nesin’ etkinlikleri ’Çalışkan Bir Kalp Aziz Nesin Sempozyumu’ ile sona erdi.

Aziz Nesin Yılına Görkemli Kapanış
Doğumunun 100. yılı anısına 2015 senesini Aziz Nesin’e adayan Nilüfer Belediyesi, bu kapsamda birçok etkinlik düzenledi.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından 2015 yılının başından itibaren masal dinletilerinden atölyelere, söyleşilerden yarışmalara, gezilere Aziz Nesin’i konu alan toplam 104 etkinlik gerçekleştirildi.

Düzenlenen etkinliklere katılan 4 bin 200’ü aşkın edebiyat tutkunu, Aziz Nesin’i daha yakından tanıdı, bilinmeyen yönlerini öğrendi, edebi yaşamı ve eserleri hakkında bilgi sahibi oldu.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından bir yıl boyunca düzenlenen etkinlikler, ’Çalışkan Bir Kalp Aziz Nesin Sempozyumu’ ile sona erdi. Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen ve Nilüfer Belediyesi Başkanvekili Fırat Emiroğlu, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala ile Aziz Nesin’in oğlu Prof. Dr. Ali Nesin’in de oturumlara katıldığı sempozyuma halkın ilgisi de büyüktü. İki gün süren ve 5 ayrı oturumun gerçekleştirildiği sempozyumda çok sayıda edebiyatçı, mizah yazarı ile akademisyen, usta yazarın hayatını tüm yönleriyle ele aldı.

Usta yazarın her yönüyle konuşulduğu sempozyumun ikinci gününde düzenlenen oturumlardan birinde Aziz Nesin’in tiyatro yazarlığı da ele alındı. Efdal Sevinçli’nin moderatörlüğünü yaptığı ’Aziz Nesin’in Tiyatro Yazarlığı’ panelinde Semih Çelenk ve Hülya Nutku, Aziz Nesin’in oyunları üzerine panel gerçekleştirdi. Panelde Efdal Sevinç, Aziz Nesin oyunlarına gerekli ilginin gösterilmediğini söyledi.

Sevinç, “Aziz Nesin, çağın ilerisinde bir tiyatro yaptı. Onu anlamadılar, cezalandırdılar, oyunlarını oynamadılar, bu acıdır. Sadece tiyatrocular yapmadı bunu, üniversite yaptı. Sadece üniversiteler de yapmadı, hepimiz yaptık. Biz o güzel insanı cezalandırdık. Ama Aziz Nesin, bir şekilde üstesinden geldi ve bizim karşımızda Türk kültürünün en çok yazan, en çok üreten, çalışan kalbi olarak dimdik duruyor” dedi.

Semih Çelenk de, “Aziz Nesin toplumda hem kurbanlık hem de kahraman. Toplumla birlikte o inşaata bir şeyler koymaya çalıştı. Kahraman olarak baktığımızda da kurbanlık olarak baktığımızda da bizle ilgili bir sorunun yansıması oluyor” diye konuştu.

Hülya Nutku da Aziz Nesin’i kendi penceresinden yorumladı. Nutku “Aziz Nesin herkesi görebilmeye çalıştı, ama hiçbir zaman bunu kendisini basamağın üzerine çıkartarak yapmadı” dedi.

Sempozyumun en fazla ilgi gören oturumlarından biri de “Aziz Nesin’in Mizahçılığı ve Mizah Dergiciliği” konulu oturumdu. Turgut Çeviker, Levent Cantek, Feridun Andaç ve Metin Üstündağ’ın katıldığı oturumda Usta’nın mizahçılığına ilişkin konuşuldu. Aziz Nesin’i bir bütün olarak değerlendirdiğinde “açık yazar” olarak tanımladığını söyleyen Andaç, “Bir yandan muhalif kimliği olan bir yazar, aydın kimliğinden söz ediyorum. Bir yanda da gülmece edebiyatına getirdiği hatta modern gülmece edebiyatının kurucu yazarı olarak da nitelendirebiliriz” şeklinde konuştu.

Aziz Nesin’in yazın yaşamına başlamasında Sabahattin Ali ile karşılaşmasının büyük rolü olduğunu belirten Andaç, ordudan ayrılmasının da Usta’yı Türk edebiyatına gülmece yazarı olarak kazandırdığını söyledi.



Sempozyumun son gününde “Öğretmenlerden Aziz Nesin’e Mektuplar” yarışmasında dereceye giren öğretmenlere de ödülleri verildi.

Birincilik ödülünü Kader Küçükçakır alırken, Zahra Demirci ikinci, Sezer Demir de üçüncü oldu. Ayşe Yılmaz Saç, Özgür Altun ve İsmet Balkaya’nın mektupları da mansiyon ödülü aldı.

Nilüfer Belediyesi Başkanvekili Fırat Emiroğlu, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala ile Ali Nesin, yarışmada dereceye giren öğretmenlere, ‘2015 Yılın Yazarı Aziz Nesin’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen atölyelerde görev alan atölye eğitmenlerine, sempozyum konuşmacılarına, ’Öğretmenlerden Aziz Nesin’e Mektuplar’ yarışmasının jürisine ve Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü personeline teşekkür ederek hediye verdi.
Kaynak: İHA