Alaşehir'de Tarımsal Ürünlerin Gübrelenmesi Toplantısı

Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü tarafından, "Bitkilerin Gübrelenmesi ve Tarım Topraklarının Sorunları" adlı konferans düzenlendi.

Alaşehir'de Tarımsal Ürünlerin Gübrelenmesi Toplantısı
Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü’nün organizasyonunda, Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Doc. Dr. Mehmet Zengin tarafından "Bitkilerin Gübrelenmesi ve Tarım Topraklarının Sorunları" adlı konferans düzenlendi.

Konferansa Alaşehir Alaşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tarık Memiş, Alaşehir Meslek Yüksek Okulu Müdürü Şenay Aydın, Ziraat Odası başkanı Necdet Türk, Alaşehir AK Parti ilçe başkanı Rıza Peker, üreticiler ve öğrenciler katıldı.

Manisa’nın toprak bakımından çok zengin olduğunu söyleyen Zengin, Manisa yüzde 92’sinin tarıma elverişli olduğu belirtti.

Zengin, "2014 yılında Türkiye’de 467 bin 093 hektar alanda üzüm yetiştirildi. Manisa genelinde 76 bin 900 hektar olurken, Alaşehir’de 19 bin 096 hektardır. Türkiye’de İşlenen tarım alanları 1934’te 11.7 milyon, 1950’de 14.5 milyon, 1950’den sonra makineleşmenin artmasıyla 2011 yılında 28 milyon hektar olarak tespit edilmiştir. Manisa olarak, nasıl ki Konya Türkiye’nin tahıl ambarı olarak kabul ediliyorsa, Manisa’da üzüm ambarı olarak biliniyor. Alaşehir ve Sarıgöl’ de dünyada hasat dönemi en uzun üzüm üretilen bölge olarak geçmektedir. Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Zengin, Türkiye’nin üzüm ambarı olarak bilinen Manisa toprak olarak tarıma çok elverişli bir yapıya sahip. Doğru gübre, doğru gübreleme yapabilmek için mutlaka tam donanımlı bir laboratuvarda toprak analizi yaptırdıktan sonra gübre kullanmalıyız. Manisa genelinde üreticilerin ancak yüzde 16’sının analize göre gübre kullandığı tespit edilmiştir. Yeterli gübreleme yapılamadığı zaman üründe kaliteyi, verimi düşürür. Gereğinden fazla kullanılan gübre de çevre kirliliği, yabancı ülkelere fazla para gitmesine neden olur. Oysa bilinçli ve analiz sonuçlarına göre gübreleme yapabilirsek, asmalarda dengeli gelişmeyi, kaliteli üzüm almayı, asmalarımızın ve toprağımızın daha uzun ömürlü olmasını sağlarız" diye konuştu.

Doc. Dr. Mehmet Zengin Konferans sonunda üreticiler ve öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.
Kaynak: İHA