'Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi'

Kepez ilçesinde açılan sürü yönetimi elemanı, arı ve domates yetiştiriciliği kurslarına kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulanan "Tarımsal Nüfus Gençleşiyor" projesi kapsamındaki kurslarda başarılı olan 46'sı kadın 74 kursiyere sertifikaları verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca, AA muhabirine, son yıllarda ülkede "çoban" diye adlandırılan sürü yöneticilerinin sayısında oldukça azalma olduğunu söyledi.

Bu durumun hayvan üretimini olumsuz etkilediğini vurgulayan Karaca, söz konusu projeyle profesyonel sürü yöneticilerini eğittiklerini belirtti.

Karaca, bakanlığın bu alandaki istihdama yılda 5 bin lira destek, genç çiftçilere de ilk iş kurduklarında 30 bin lira hibe verdiğini bildirdi.

Yaşlanan tarımsal nüfusun gençleştirilmesinin hedeflendiğini anlatan Karaca, kadınların, üretimde erkeklerden daha çok söz sahibi, kurslara da daha ilgili olduğuna dikkati çekti.

- "Ailenin üreteni hanımlar"

12'si kadın 25 kursiyerle sürü yönetimi elemanı kursunu tamamlayarak sertifika alan Antalya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk ise sürü yöneticisi istihdamının ekonomiye katkısı ve bu alandaki işsizliğe karşı önemine değindi.

"Bugün bakanlığımızın 5 bin liralık desteklemesinden yararlanacak olan bu kursiyerlerimiz, çobancılığın da ölmemesini sağlayacaklardır" diyen Öztürk, şunları kaydetti:

"Küçükbaş hayvancılıkta aile tipi işletmecilik söz konusudur. Doğal olarak ailenin çalışanı, üreteni aynı zamanda hanımlar. Arazi programlarına katıldığımda, 'Bu kuzunun anası kim' diye sorduğumda buna evin beyi değil, hanımlar hemen cevap veriyor. Dolayısıyla burada hanımların payı yüksek. Bu yüzden hanımlar burada da çok fazlaydı. Bundan biz de çok memnuniyet duyuyoruz. Bu kurslarla yeni neslin hayvancılığı benimsemesi anlamında bir beklenti içerisindeyiz."

Programda, Kepez Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek, Kepez Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özsoy ile diğer yetkililerce kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı.

Kaynak: AA