Cameron'ın Polonya Temasları

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere’nin de Polonya’nın da gücünün çeşitlilikten geldiğini bilen ve üye ülkelerin kaygılarına yanıt verecek esneklikte bir Avrupa Birliği’ne (AB) inandığını söyledi.

Resmi temaslar için gittiği Varşova’da Polonya Başbakanı Beata Szydlo ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cameron, gerçekleştirdikleri görüşmede İngiltere’nin AB ile ilgili kaygılarını tartışma olanağı bulduklarını dile getirdi.

Her iki ülkenin de ulusal parlamentoların rolünün güçlendiği bir AB’den yana olduğunu vurgulayan Cameron, “Daha fazla birlik amacının herkesin ortak amacı olmadığının kabul edildiğini görmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

Cameron, “İngiltere de Polonya da ulus devletlerden oluşan, gücünün çeşitlilikten geldiğini bilen ve üye ülkelerin kaygılarına yanıt verecek esneklikte bir AB’ye inanıyor” diye konuştu.

Her iki ülkenin de Avro Bölgesi dışında olduğunu hatırlatan Cameron, Avro Bölgesi ile bölgenin dışındaki AB üyeleri arasındaki ilişkiyi düzenleyecek yeni kurallara ihtiyaç olduğunu konusunda görüş birliğine vardıklarını söyledi.

Cameron, İngiltere’ye yerleşen diğer AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına yapılan sosyal yardımlara getirmek istediği kısıtlamalarla ilgili olarak da Polonya'nın birlikte çalışmayı kabul ettiğini açıkladı.

Cameron, “Serbest dolaşımı destekliyorum ve pek çok Polonyalı ile Avrupalının İngiltere’ye katkılarına büyük değer veriyorum. Sorun, son 10 yılda Avrupa çapında gördüğümüz insan hareketinin ölçeği ve bunun kamu hizmetleri üzerinde yaratabildiği baskıdır” şeklinde konuştu.

- NATO

Polonyalı mevkidaşıyla görüşmelerinde  savunma meselelerinin de ele aldığını aktaran Cameron, İngiltere’nin NATO’nun doğu kanadının güvenliğini sağlamaya bağlılığını vurguladı.

Cameron, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin Baltık hava sahasının korunmasına yönelik görevlerde düzenli olarak yer aldığını ve geçen 15 ay içinde Polonya’da 3 bin İngiliz askerinin tatbikatlara katıldığını hatırlattı.

İngiltere’nin NATO’nun yeni eğitim ve kapasite girişimine katılan ilk ülkelerden biri olduğuna da dikkati çeken Cameron, bu kapsamda Polonya’da ve komşularında sürekli olarak NATO askeri bulundurulacağı bilgisini verdi.

- İngiltere'nin AB referandumu

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin 1973 yılından bu yana yürüttüğü AB üyeliğini, önce Avrupalı ortaklarıyla yeniden müzakere etmek, ardından 2017 sonuna kadar referanduma sunmak istiyor.

AB ülkelerindeki ulusal parlamentoların yetkilerinin artırılması ve özellikle AB göçmenlerinin sayılarına sınırlama getirilmesini isteyen Cameron, göçmenlere sağlanan sosyal yardımların kesilmesi gerektiğini de ifade ediyor.

Cameron, ülkesinin AB'den beklentilerini geçen ay AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a gönderdiği 6 sayfalık mektupla bildirmişti.

Kaynak: AA