TİKA'dan Senegal'de Tarımsal Kalkınmaya Destek

Kazamans bölgesinde hayata geçirilen tarım projesi kapsamında "ilk fideler" düzenlenen törenle toprakla buluşturuldu

DAKAR - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Senegal'de kısa süre önce tamamlanan tarım projesi kapsamında ilk fidelerin ekimi gerçekleştirildi.

Senegal ve Gine Bissau sınırında yer alan Kazamans bölgesinde yaşayan halkın siyasi ve ekonomik sorunlarına çözüm için başlatılan tarım projesinin tamamlanması sebebiyle tören düzenlendi.

Djibanar köyündeki törene Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı, TİKA Dakar Program Koordinatörü Kutluhan Yücel, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Dakar Ofisi Müdürü Susane Fine ile Afrika Meselesi (AFEX) yetkilileri ve bölge halkı katıldı.

Törende konuşan Büyükelçi Arı, Türkiye'nin kalkınma yardımlarına ayırdığı fonları yıldan yıla artırarak 2020 yılında bunu 10 milyar dolara çıkarmak istediğini ve Afrika'nın bu stratejinin en büyük faydalanıcılarından biri olacağını vurguladı.

Türkiye'nin, sosyal çatışmalar, savaşlar, doğal afetler nedeniyle zor duruma düşen ülkelere yardım etmeyi kendisine görev edindiğini kaydeden Arı, BM Dünya Gıda Programı'nın Türkiye'yi yükselen bir donör olarak nitelendirdiğine dikkati çekti.

- Bölgenin en verimli toprakları

TİKA Dakar Program Koordinatörü Kutluhan Yücel de iki aşamadan oluşan projenin ilk ayağında, Senegal'in Gine Bissau sınırında, toplumlar arasında uzlaşmayı ve barışı yaymak amacıyla komşu yerel aktörlerle görüşüldüğünü belirtti.

Yücel, projenin ikinci ayağında ise aynı bölgede bulunan Djibanar ve Simbadibante ilçelerinde kadınların tarımsal faaliyetlerini geliştirmek için sebze bahçesi kurulduğunu, üç su kuyusu inşa edildiğini ve 20 yarı endüstriyel sebze-meyve sıkma makinesi hibe edildiğini ifade etti.

Senegal'in güneyinde yer alan Kazamans Bölgesi'nde meydana gelen çatışmalarda 2014 yılına kadar 5 bin kişi hayatını kaybetmiş, on binlerce kişi de başta Gambiya ve Gine Bissau olmak üzere çevre ülkelere sığınmıştı. Ülkenin en verimli topraklarına, son derece elverişli iklim ve coğrafi koşullarına sahip olan bölgedeki tarım arazilerinin yüzde 80'i çatışma sürecinde döşenen mayınlar nedeniyle kullanılamaz hale gelmişti.

TİKA, USAID ve AFEX gibi yerel sivil toplum kuruluşları iş birliğinde, "kırsal kalkınmaya ve bölgesel barışa destek" amacıyla sınır ötesi toplumların uzlaşması için diyalog projesi başlatmıştı.
Kaynak: AA